Legestue åben for mænd og børn…men næsten ingen dukker op

Øremærket barsel blev indført den 2. august 2022, og nu håber Halsnæs Kommune, at de mange, barslende fædre vil tage deres små børn med i legestue. Foto: Ryan Poley (CC BY-ND 2.0)

Nu står den på bleskift, madning og leg for de mange danske mænd, der fra indførslen af øremærket barsel den 2. august i år fik ret til endnu mere tid med de små.

Med initiativet Fars Legestue, der er drevet af Forum for Mænds Sundhed i samarbejde med Halsnæs Kommune, vil man skabe et specialiseret tilbud til fædrene, der støtter dem i deres forældreskab. Her kan man hver anden onsdag mødes fra 10-12 og sammen med andre fædre, deres børn og en sundhedsplejerske hygge med leg og ligesindede.

Målgruppen er fædre med børn i alderen 0-3 år og altså ikke kun de barslende fædre. I dag er legestuen igen åbnet efter påskeferien. Men mændene mangler.

Sundhedsplejerskerne Liselotte Lund Nielsen og Signe Baker Drud sidder klar hver anden onsdag til at tage imod mændene, men oplever at kun mellem en og to dukker op.

– Vi håber på, det er fordi, de først starter på deres øremærkede barsel nu, siger Signe Baker Drud.

– Der er udfordringer med at få startet det her op, fordi det er en helt ny ting. Man kommer jo kun én gang, hvis der ikke er andre i legestuen, siger Marie Eriksen, der er projektmedarbejder i Forum for Mænds Sundhed.

Alligevel mener de alle tre, at det er vigtigt med et sted for far og barn. Det er ærgerligt, mændene ikke kommer, forklarer de. Det kan nemlig forebygge både fødselsdepressioner, men også hjælpe mænd med at fylde de store, nye far-sko.

– Primært handler legestuerne om at styrke relationen mellem far og barn, fordi det er godt for alle, siger Marie Eriksen.

Mænd på barsel

Det vides endnu ikke, hvor mange mænd der har taget imod tilbuddet om mere barsel.

Hver forældre har med den nye lov ret til 11 ugers barsel, mens 24 øvrige uger kan fordeles mellem dem. De 11 uger er øremærkede, så de kan ikke overføres til den anden forælder.

Senest har ingeniørernes fagforening, IDA, som de første i Danmark vist en markant stigning i deres mandlige medlemmers barsel på gennemsnitligt 4 uger. Deres rundspørge udkom 27. marts.

Egmontfonden udgav tilbage i juli 2022 i samarbejde med Forum for Mænds sundhed en undersøgelse, der viste, at hele 7 ud af 10 nye fædre ville vælge barslen til, når den øremærkede barsel trådte i kraft.

Men det tal var skævt fordelt i forhold til, om manden boede på landet, i byen og længden af hans uddannelse.

Jo korte uddannelse og jo mindre by betød også kortere barsel.

Kilde: Borger.dk, Egmontfonden og IDA.

Hvorfor en farklub?

Det er noget andet at være far end at være mor. Og nu, hvor fædrenes hjemmebane i stigende grad bliver netop hjemmet, må man indrette kommunale tilbud, så de passer til mændene og deres behov:

– Det er primært mødre, som møder op i de mange andre tilbud, fordi de er målrettet kvinder. Det er ofte lidt sprogligt implicit, siger Marie Eriksen.

– Der er mange i mødre i mødregrupperne, der synes, det er rart at snakke om fødsel og amning, ting der er specifikke for dem, som har født. Men hvordan trøster man, når man ikke kan amme? Hvordan har andre mænd overtaget nætterne, hvis man prøver at vænne sit barn af med at amme om natten, for eksempel. Der er alle mulige ting, der er specifikke for partnere til dem, som har født, som man kan spejle sig i hos andre mænd på barsel, siger hun.

Også sundhedsplejerskerne Liselotte Lund Nielsen og Signe Baker Drud oplever, at de ofte må gå til fædrene på en helt anden måde.

– Mændene er i højere grad optaget af, hvordan de kan styrke deres barns motorik. Hvordan man kan lave den rigtige babymad, forklarer de.

En særlig udfordring er at få mændene til at åbne op om deres følelsesliv.

Helt op til hver 10. mand får en fødselsdepression ifølge Forum for Mænds Sundhed, og selvom man i Halsnæs Kommune screenes for fødselsdepressioner, kan der stadig være mange udfordringer med det nye faderskab.

Tegn på fødselsdepression hos mænd

Mænd og kvinder reagerer ofte anderledes på en fødselsdepression. Hyppige tegn hos mænd er:

  • Vrede
  • Aggressivitet og svag impulskontrol
  • Lav stresstærskel
  • At man trækker sig fra sine nærmeste
  • Intens optagethed af arbejde, hobby eller sport
  • Misbrug

Kilde: Far for livet.

Mandligt sundhedspersonale

Derfor kan det godt være svært, at det hovedsageligt er kvindeligt sundhedspersonale, som manden møder, mener Liselotte Lund.

– Som kvinde er vi ofte meget øvede i at tale åbent om følelser, mens man med mændene skal man gå andre veje. I efterfødselsreaktions-grupper for mænd sidder man ikke og snakker sammen i rundkreds, man går ud og laver noget, sparker dæk, spiser pizza, så kommer det drypvis, fortæller sundhedsplejersken.

– Det oplever vi også til hjemmebesøgene. Der bruger vi lidt tid på at snakke med mændene. Tale med dem om arbejde, interesser, renovationer på deres hus, hvad er det for en fed bil, der står i indkørslen. Og så har man åbningen. Det er ikke fordi, det tager lang tid, men det er bare en måde at komme ind under huden på dem på, supplerer Signe Baker Drud.

Både hun og Signe Baker efterspørger en frivillig, mandlig pædagog eller en anden, der er god til at bygge relationer, som så kan komme i legestuen.

Læs også: På to år er 29 legestuer for fædre på barsel skudt op: »Det har styrket min relation til Egon«

Sådan gjorde vi: Halsnæs Kommune udsendte en pressemeddelelse om, at Fars Legestue i Frederiksværk åbnede igen efter påskeferien. Det er samtidig godt og vel otte måneder efter indførslen af øremærket barsel, hvorfor jeg kontaktede projektmedarbejder Marie Eriksen og sundhedsplejerne Liselotte Lund og Signe Barker Drude for at høre, hvordan det gik med de barslende mænd.