Historisk: Enhedslisten stiller op i Solrød for allerførste gang

Enhedslistens Mai Villadsen besøger partifælle Birgit Gedionsen i bymidten i Solrød, da det er første gang de er opstillet i byen.
Foto: Jeppe Brøgger Nielsen

På landsplan er Enhedslisten et stort parti.

Men det er de ikke ligefrem i Solrød Kommune, hvor partiet faktisk aldrig har været opstillet.

Indtil nu.

I år stiller partiet for første gang op i kommunen med hele tre kandidater, og det er dermed et historisk valg for Enhedslisten.

Spidskandidat for Enhedslisten, Birgit Gedionsen, er tilflytter fra Grønland. Hun er først for nyligt flyttet til Solrød og mener, at det er et personspørgsmål, at der aldrig har været nogle opstillede for Enhedslisten i Solrød Kommune.

Min vurdering er, at Enhedslisten nok ikke har den store chance for at komme ind i Solrød Kommune, da Borgerlisten Vores Solrød står meget stærkt. 
Dan Bjerring, Redaktør for Lokalavisen i Solrød

– Der har ikke tidligere været nogen, der gad at stille op i Solrød Kommune for Enhedslisten. Til det seneste folketingsvalg var der kun 465 stemmer på Enhedslisten i Solrød Kommune. Til kommunalvalget anslås det, at man skal have mellem 600 og 700 stemmer for at blive valgt ind. Så det er alligevel et par hundrede stemmer, man skal vinde over, siger Birgit Gedionsen.

Interessen for Enhedslisten er med andre ord ganske lille i kommunen, fortæller hun.

Besøg af den politiske ordfører

Til trods for den beskedne opbakning til Enhedslisten i Solrød Kommune sætter partiet hårdt ind for at vinde flere stemmer. Fredag eftermiddag har Enhedslisten indtaget bymidten og inviteret partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, på besøg. Mai Villadsen forklarer besøget ud fra den historiske kontekst.

– Det er vildt vigtigt for mig at komme til Solrød, fordi vi har en chance for at komme ind i byrådet for første gang. Jeg vil helt vildt gerne bakke op og vise, at vi fra Christiansborg ser det knoklearbejde, de laver hernede, og vise, at vi tror det vil lykkes at komme ind, siger hun.

Besøget i Solrød kommune er en del af en større kampagne i de nye kommuner, forklarer Mai Villadsen.

– Til det her valg stiller vi op flere steder en nogensinde før, og vi har derfor også en chance for at blive repræsenteret flere steder. Vi stiller op i 91 kommuner og er nye i 5 kommuner. Det er vigtigt for mig at besøge de nye kommuner, hvor de skal banke tingene op fra bunden, siger hun.

Den politiske ordfører er ligeledes optimistisk inden valget i Solrød.

– Hvis man ser på vores valgresultater til regionsråd og valg der er sammenlignelige, så er der en rigtig god chance for at komme ind her. Birgit er jo bare sej og knokler, så jeg tror faktisk på det, siger Mai Villadsen.

Læs også: Enhedslisten: Klimapartier er for ukritiske over for kørekort til 17-årige

Chancerne er ikke store 

Alle er dog ikke lige så optimistiske som Mai Villadsen.

Siden 1970 har Venstre siddet på magten i Solrød Kommune, med Niels Hörup som borgmester siden 2006. Meget kan dog ændre sig ved dette valg, da Borgerlisten Vores Solrød stiller op for første gang. Men netop dette parti kan stå i vejen for Enhedslistens valg, mener redaktør for Lokalavisen i Solrød, Dan Bjerring, som er politisk kommentator og har fulgt kommunen i mange år.

– Min vurdering er, at Enhedslisten nok ikke har den store chance for at komme ind i Solrød Kommune, da borgerlisten Vores Solrød står meget stærkt. Det vil derfor være meget vanskeligt for Enhedslisten at komme ind, siger Dan Bjerring.

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne omsættes til mandater. Valgforbundene i Solrød Kommune ser således ud:

  • Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten
  • Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Havdruplisten
  • Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti

Venstre og borgerlisten Vores Solrød står udenfor valgforbund

Kilde: TV2-Lorry

Birgit Gedionsen anerkender, at Vores Solrød kan blive en hæmsko for Enhedslisten.

– Hvis jeg havde vidst, at der blev oprettet en liste, der hedder Vores Solrød, som har mange af de samme mærkesager som mig, så havde jeg måske brugt mine kræfter i Greve, for at få vores andet mandat ind dér, siger hun.

Dan Bjerring mener dog, at Enhedslisten stadig kan tilføre en del til kommunalvalget i Solrød.

– Enhedslisten bidrager under alle omstændigheder til valgforbundet, som inkluderer SF og Socialdemokratiet. Dermed kan de bidrage med stemmer til den samlede venstrefløj, siger han.

Sådan gjorde vi: Journalisten blev inspireret af historien gennem Facebook-gruppen “Solrøds Stemme”. Herefter blev der foretaget telefoninterviews med Birgit Gedionsen og Dan Bjerring. Mai Villadsen blev interviewet under sit besøg i Solrød, hvorfra billedet også stammer.