Hjemløse oktober-hvepse venter på at dø

De stikkende insekter er af arten almindelig gedehams, men kaldes i daglig tale hvepse.  Foto: Morguefile.dk
De stikkende insekter er af arten almindelig gedehams, men kaldes i daglig tale hvepse.
Foto: Morguefile.dk

Sløve hvepse flyver i øjeblikket omkring, selvom vi er i slutningen af oktober måned. Det skyldes, at den kulde der normalt ville have taget livet af dem er udeblevet.

Det forklarer hvepseekspert Lars Vilhelmsen, ph.d. i Zoologi og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum. Arbejderhvepsene lever blot en sæson og dør ved enten at komme ud for ”noget grimt eller når det bliver rigtig koldt og nattefrosten sætter ind”, fortæller Lars Vilhelmsen. I øjeblikket venter hvepsene altså på, at døden sætter ind, forklarer han.

Jo køligere det er, jo langsommere er de. De kan nemlig i kun i begrænset grad varme sig selv op.
Lars Vilhelmsen, ph.d. i Zoologi og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum.

Hvepseboene opløses i sensommeren, så de tidligere beboere er hjemløse og udsatte i øjeblikket.

– De sværmer rundt, da de ikke har noget at vende tilbage til, fortæller Lars Vilhelmsen.

Kulden svækker

De hvepse der flyver omkring i øjeblikket er dog ikke så aggressive, som de kan være. Det skyldes blandt andet, at kulden gør dem sløve .

– Jo køligere det er, jo langsommere er de. De kan nemlig i kun i begrænset grad varme sig selv op, fortæller Lars Vilhelmsen.

Hvepsene er mest aggressive i sensommeren og september, hvor parringen finder sted. Efter parring går dronningen i vinterhi og boet opløses. I oktober kan de stadig finde på at stikke, hvis man for eksempel slår ud efter dem, understreger Lars Vilhelmsen.

Det er normalt ikke farligt at blive stukket af en hveps, men et hvepsestik kan være dødeligt, hvis man er allergiker. En af allergikerne er Sidsel Josefine Kirk, studerende på 23 år. Et enkelt stik fra en hveps kan slå hende ihjel.

– Hvis jeg bliver stukket går jeg i det man kalder anafylaktisk schok, hvor mit blodtryk bliver ekstremt lavt, indtil mit hjerte holder op med at slå. Det kan ske inden for tre minutter. Jeg skal have en adrenalin-sprøjte, hvis jeg bliver stukket, fortæller Sidsel Josefine Kirk.

Adrenalinsprøjten er ikke en hun har på sig i oktober måned. De stikkende hvepse er nemlig normalt slet ikke i live på dette tidspunkt.

–  Jeg render overhovedet ikke rundt med sprøjten i oktober. Det burde man jo ikke.

Omkring 50.000 mennsker lider af bi- og hvepseallergi i Danmark. Hvert år dør 1-2 danskere af af blive stukket. Det fortæller kommuniktationschef i Astma-Allergi Danmark, Lise Nørgaard, til videnskab.dk.