Hjemløse udlændinge er et europæisk problem

En endeløs pjaltehær af arbejdsløse immigranter er et skrækscenarie for de europæiske lande. Man undlader at hjælpe de hjemløse udlændinge, der allerede er ankommet, da man er bange for at tiltrække flere, hvis man hjælper folk med deres problemer.

Det er en ond cirkel, der kræver politiske diskussioner, så man kan finde varige løsninger. Det mener Mia Sørup, der er sekretariatsleder i Missionen Blandt Hjemløse, der har arbejdet med hjemløse siden 1893.

»Det, vi kan gøre for de udenlandske hjemløse nu, handler om overlevelse og ”her og nu hjælp” i en kold vinter. Det er ingen langsigtet hjælp, og derfor ønsker vi også en politisk diskussion. Det er nødvendigt for at tilbyde mere langsigtet og holdbar hjælp. En hjælp, mennesker har krav på,« siger Mia Sørup.


Vi tilbyder ikke mælk og honning

Hun mener, at de udenlandske hjemløse er et betændt emne, men at det alligevel bør diskuteres på både dansk og europæisk niveau.

»Vi tilbyder altså ikke folk mælk og honning her, men hvis det er bedre at samle flasker i Danmark, end det liv de hjemløse kommer fra i eksempelvis Rumænien, skal problemet diskuteres på et højere niveau,« siger Mia Sørup.

Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo (V), er enig med Mission Blandt Hjemløse i, at der er tale om et europæisk problem. Derfor skal det tages op på EU-niveau.

»EU har et kæmpeansvar for de immigrerende hjemløse. Hele roma-problematikken er jo et eksempel på det. Har har vi en kæmpe gruppe mennesker, ingen rigtig ved, hvor man skal placere, eller hvordan man skal hjælpe. Det vil vi gerne debattere i EU, og det tager vi op, når vi har chancen,« forklarer Vesselbo.

SF’s socialordfører, Özlem Sara Cekic (SF), har et konkret bud på, hvordan den danske og europæiske indsats kunne hænge sammen. Det kunne eksempelvis være gennem oprettelse af transitcentre for udenlandske hjemløse, hvor man kan hjælpe dem med deres problemer.

»Jeg synes vi skal have både en national og en europæisk plan. Man kan for eksempel oprette transitcentre i Danmark og så forsøge at udbrede konceptet i resten af Europa. Gennem et samarbejde mellem centrene kan man også sikre en ordentlig hjemsendelse,« foreslår Özlem Sara Cekic, som en del af løsningen på problemerne.

Se også: »De dør ikke i sneen, men får heller ikke et bedre liv«

Se også: Missionen Blandt Hjemløse