HK: Supermarkeder vil ændre åbningstider – igen

Picture: morgueFile.
Det er kun et spørgsmål om markedsandele, før indkøbsvognene hos de større danske supermarkeder vil stå ubrugte om aftenen og i weekenden. Supermarkederne vil nemlig ændre deres åbningstider, mener HK Handel. Foto: morgueFile.

Tidligere købte vi leverpostej, mælk og toiletpapiret ind onsdag eftermiddag – nu gør vi det ofte søndag aften.

Siden ændringen af lukkeloven i oktober 2012 har forbrugere vænnet sig til fleksible og længere åbningstider hos de fleste danske supermarkeder. Men ifølge HK Handel er det kun et spørgsmål om tid, før de største danske supermarkedskæder skruer de udvidede åbningstider tilbage.

Ifølge HK Handel har ændringen af lukkeloven ikke medført en stigning i omsætningen hos de største danske supermarkedskæder, som fx Coop og Dansk Supermarked. Og derfor er det blot et spørgsmål om markedsandele, før de store danske supermarkedskæder vil ændre på åbningstiderne – igen.

– De store er ved at slagte de små butikker, og når det så er sket, vil man skrue åbningstiderne hen til kun at holde åbent, når der er omsætning til det, fortæller Kim Jensen, der er faglig chef hos HK Handel.

Handelen er flyttet

Hos Coop er man enige i, at ændringen af lukkeloven ikke har ført til øget omsætning. Ifølge Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen har ændringen også udelukkende ført til, at Coops butikker kan holde åbent om søndagen, og derfor har Coops butikker ikke ændret deres åbningstider gevaldigt.

– Den har ikke haft nogen positiv virkning på vores omsætning overhovedet, og vi tror heller ikke, at det har haft det på markedet totalt. Folk spiser og drikker det samme, siger han.

Men heller ikke for Dansk Supermarked, der blandt andet repræsenterer Netto og Bilka, har ændringen betydet det store for omsætningen. I stedet har den betydet, at der blot er blevet flyttet rundt på handelen.

– Det, som ændringen af lukkeloven har betydet, er, at den har flyttet rundt på handelen og på vores indkøbsvaner, siger Mads Hvitved Grand, der er pressechef hos Dansk Supermarked.

Og det kan man hos HK Handel nikke genkendende til.

– Der bliver ikke mere omsætning, men man flytter bare omsætningen, siger Kim Jensen, der er faglig chef hos HK Handel.

Som han yderligere forklarer, har lukkeloven betydet, at den boremaskine, der ellers først ville blive købt om tirsdagen, nu bliver købt om søndagen.

– Men det betyder jo ikke, at der bliver solgt to boremaskiner, forklarer han.

Læs også: S tror ikke på ændringer af åbningstid

Læs også: Børnefamilier tager på søndagstur i supermarkederne

Dansk Supermarked afviser

Hos Dansk Supermarked, hvis supermarkedskæder har forlænget deres åbningstider markant, afviser man dog at skrue åbningstiderne tilbage.

– For os handler det om, at hvis kunderne efterspørger længere åbningstider, så imødekommer vi det, siger Mads Hvitved Grand, pressechef hos Dansk Supermarked.

Mads Hvitved Grand erkender dog, at der blandt konkurrencen som helhed ikke er blevet større omsætning. Alligevel understreger han, at Dansk Supermarked siden lukkelovens indførsel har vundet markedsandele, og at det derfor stadig er en fordel for supermarkedskæden at bevare de lange åbningstider.