Hospitalerne mangler klovne

Hospitalsklovnen Ludo besøger børnene på Herlev Hospital, Rigshospitalet, Roskilde Sygehus og børne- og ungehospicet, Lukashuset. Foto: Helena Lundquist
Hospitalsklovnen Ludo besøger børnene på Herlev Hospital, Rigshospitalet, Roskilde Sygehus og børne- og ungehospicet, Lukashuset.
Foto: Helena Lundquist

Hospitalsklovnene skal jonglere hurtigere i denne tid, hvor landets børneafdelinger efterspørger flere klovne.

Selv om antallet af ansøgninger til den professionelle uddannelse for hospitalsklovne stiger, vil der ikke blive uddannet flere klovne til afdelingerne, lyder det fra Kenneth Øhrberg, direktør i Danske Hospitalsklovne

– Vi har simpelthen ikke kapacitet til at træne og uddanne flere end de syv, otte, ni stykker om året, og så har vi heller ikke økonomi til at uddanne dem og sætte dem i arbejde efterfølgende.

Der sker trælse ting, når man er indlagt på sygehuset som barn, så det er rart, når hospitalsklovnene kommer. De kan fjerne og ændre fokus over til det glade i barnet.
Tone Mørch Møller, Afdelingssygeplejerske på Børne- og Ungeafdelingen på Sydvestjysk Sygehus

Når aldrig alle syge børn

Hospitalsklovnen Ludo, også kaldet Mette Brich, besøger indlagte børn fire gange om ugen på fire af landets børneafdelinger. Selv om det ville være ønskværdigt, at alle indlagte børn fik besøg af en klovn, er kvalitet bedre end kvantitet, mener hun. Klovnenes funktion er netop at tage sig god tid til det enkelte barn.

– Jeg har aldrig nået alle de børn, der er indlagt. Aldrig. Vi har måtte lære både personalet og os selv, at vi lover ikke, at vi kommer. Vi lover, at vi er på afdelingerne, og så må vi sammen med personalet prioritere, hvem vi skal nå, forklarer Mette Brich.

Afdelingssygeplejerske på Børne- og Ungeafdelingen på Sydvestjysk sygehus, Tone Mørch Møller, mener, at det vil få konsekvenser, at der ikke er nok klovne i forhold til efterspørgslen.

– Konsekvensen kan blive, at børnene ikke får den adspredelse og gode oplevelse, som klovnene er med til at give. Hvis det er et sted, man kommer mange gange, så er det rigtig vigtigt at have et godt forhold til det at komme på sygehuset. At det ikke kun er noget forfærdeligt, men at der også sker gode ting. Der sker trælse ting, når man er indlagt på sygehuset som barn, så det er rart, når hospitalsklovnene kommer. De kan fjerne og ændre fokus og skabe glæde hos barnet, siger Tone Mørch Møller.

Ny målsætning giver håb

HOSPITALKLOVNEUDDANNELSEN

  • Hospitalsklovneuddannelsen tager halvandet år.
  • Det er en mesterlæreruddannelse.
  • Den består af fem moduler, to praktikforløb og tre kurser med efteruddannelse.
  • Uddannelsen koster 25.000 kroner.
  • Der er løn under praktik.
  • Næste ansøgningsfrist er den 5. december 2016, kl. 12.00

Kilde: Danske Hospitalsklovne

Lige nu er der 37 hospitalsklovne i Danmark, som kommer på 27 hospitaler, men i sidste uge blev en ny målsætning fremlagt i foreningsbestyrelsen for Danske Hospitalsklovne. En målsætning som kan give håb til landets børneafdelinger, hvis den føres ud i livet.

– Vi oplever en stigende efterspørgsel efter hospitalsklove fra alle de hospitaler, vi servicerer i dag, men samtidig også en stigende interesse fra nye områder, vi ikke servicerer. Den efterspørgsel vil vi rigtig gerne imødekomme i det omfang, vi kan. Det kræver, at der er nok kvalificerede ansøgere, og at vores økonomi kan understøtte denne udvikling. Under forudsætning af de to vilkår, så er ambitionen at være omkring 60 hospitalsklovne i 2020, siger Kenneth Øhrberg.

Tone Mørch Møller ser positivt på denne nyhed og ser frem til 2020, hvor hun håber, at målsætningen er opnået og vil være til glæde for børneafdelingen på Sydvestjysk Sygehus.

4 Responses to "Hospitalerne mangler klovne"