Hvorfor griner vi af prutter?

En prut kommer fra bakterierne i tarmen og fra den luft, der indtages igennem munden. Foto: Augusta Rosenørn Schmedes
En prut kommer fra bakterierne i tarmen og fra den luft, der indtages igennem munden.
Foto: Augusta Rosenørn Schmedes

Alle kan forestille sig situationen. Man sidder i en større forsamling, måske i et klasseværelse, til et møde eller bare når en engel går gennem rummet, og der er helt stille. Alle sidder og tænker sit i deres egen lille verden. I mængden hører man pludselig den velkendte, men akavede lille truttende lyd, som alle med ét ved, hvad betyder: Der er blevet slået en prut.

Nogle synes måske, det er klamt, andre synes, det er humoristisk. Ikke desto mindre har alle prøvet at slå en prut, og de fleste har prøvet at grine af en.

Psykolog Jan Bentzen giver et bud på, hvorfor vi har denne uundgåelige trang til at grine af prutter.

-At grine af prutter er en forsvarsmekanisme. Man vil gerne føle sig godt tilpas i hinandens selskab, så man griner for at gøre situationen mindre pinlig. Det er et adfærdsmønster.

Læs også: Derfor er det vigtigt at prutte i et parforhold

Jan Bentzen forklarer, at det er pinligt for alle parter. Når en person føler sig pinlig berørt, afspejles disse følelser i andre mennesker, så de også føler, at situationen er pinlig.

Alle prutter en masse

Ifølge mavetarmkirurg Kenneth Bigom prutter mennesker mellem 800 ml og 2,6 liter luft i døgnet.
Hvor meget man prutter, afhænger blandt andet af antal toiletbesøg, hvad man spiser, om man spiser hurtigt eller drikker kulsyreholdige produkter som cola eller danskvand.

Under alle omstændigheder, skal det ske, og det skal ske ofte.

-Det er naturligt, fordi kroppen skal af med de gasser der produceres, ellers skabes der ubehag. Og der er hele tiden en løbende produktion af gas i kroppen, siger Kenneth Bigom.

Kulturelle normer har gjort prutten pinlig

Prutter er altså en aktivitet, der er meget normal og nødvendig for alle mennesker. Så hvorfor er prutten så pinlig for os, at vi føler os nødsaget til at gøre brug af en forsvarsmekanisme?

– Der ligger nogle normer i vores samfund, som handler om, at ting der har at gøre med kroppen og som virker ubehagelige for andre, skal man prøve at holde tilbage, siger Nikolaj Frydensberg Elf, ph.d og lektor på Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet, og fortsætter:

– Nogle grupper i samfundet har ligesom magten til at definere hvad der er rigtig eller forkert og godt og dårligt. Helt tilbage fra 1800-tallet, etablerede borgerskabet sig og opstillede nogle regler og anvisninger for, hvordan man omgås hinanden på den bedste måde. Normen bliver en afspejling af den dominerende samfundsform.

Læs også: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

De fødevarer der medfører flest prutter er blandt andet broccoli, løg, porrer, kål, ærter, pære, æbler, selleri og banan.