Efterhånden som det bedre kan betale sig for virksomheder at erstatte mennesker med robotter, vil lande, der kan lokke med billig arbejdskraft, miste den fordel, de har i dag. Robotter koster nemlig det samme alle steder i verden, siger Klaus Æ. Mogensen, fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning:
– Kina og mange andre udviklingslande lukrerer pt. på at have billig arbejdskraft, men efterhånden som det bedre kan betale sig for virksomheder at få robotter til at lave arbejdet, vil der ikke være nogen grund til at outsource dansk produktion. Robotter koster nemlig præcis det samme at købe og drive over hele verden, og når robotterne kommer til at lave mere og mere af al arbejdet, vil de på den måde udjævne konkurrencen mellem lande, siger han.
Kina og mange andre udviklingslande lukrerer pt. på at have billig arbejdskraft, men efterhånden som det bedre kan betale sig for virksomheder at få robotter til at lave arbejdet, vil der ikke være nogen grund til at outsource dansk produktion.
Klaus Æ. Mogensen, fremtidsforsker
Robotter bliver bedre og billigere
Undersøgelser fra blandt andet FN viser, at robot-arbejdskraft på samme tid bliver bedre og billigere. Derfor vil det, ifølge Klaus Æ. Mogensen, kunne betale sig at lade flere typer opgaver overtage af robotter de kommende år:
– Prisen på robot-arbejdskraft falder til en femtedel, hver gang der går ti år. Så der er rigtig mange flere typer opgaver, som det kan betale sig at lade overtage af robotter i de kommende år, fortæller han.
Ifølge cheføkonom i Dansk Metal Allan Lyngsø Madsen er robotterne allerede i dag en gevinst for mange virksomheder:
– De nye typer af robotter er meget fleksible og brugervenlige. De kan let indgå i produktionen og kan fås til en forholdsvis lav pris. Det gør, at robotter bliver meget mere aktuelle, også for små virksomheder, fortæller han.
Selvom robotterne stadig skal betjenes og vedligeholdes af mennesker, betyder robotternes indtog på arbejdsmarkedet, ifølge Klaus Æ. Mogensen, langt færre jobs:
– Hvor der tidligere var eksempelvis 15 mennesker ved et samlebånd, er der i dag ét menneske, der tager sig af robotterne, fortæller han om Foxcom, det firma, der blandt andet producerer Apple-telefoner og iPads i Kina, og hvor medarbejdere i stigende grad erstattes af robotter.
Læs også: Fremtidens ufaglærte arbejder er en robot
Ifølge Klaus Æ. Mogensen bliver der altså færre mennesker pr. virksomhed, og det bliver derfor ikke så afgørende, hvad de får i løn:
– Om det er en lavtlønnet kineser eller en højtlønnet dansker, der passer robotterne, bliver ikke afgørende for landenes konkurrenceevne. Billig arbejdskraft vil ikke være noget, man kan konkurrere på om 15 år, vurderer han.
Om det er en lavtlønnet kineser eller en højtlønnet dansker, der passer robotterne, bliver ikke afgørende for landenes konkurrenceevne. Billig arbejdskraft vil ikke være noget, man kan konkurrere på om 15 år.
Klaus Æ. Mogensen, fremtidsforsker
Kun et fåtal kan blive robotpassere
Kun få af de, typisk ufaglærte, arbejdere, hvis job robotterne overtager, kan blive ’robotpassere’, mener Klaus Æ. Mogensen:
– Det vil måske være ti pct. af de ufaglærte, som bliver robotpassere. Ellers vil det ikke give mening rent økonomisk. Sådan er det ofte, når der kommer ny teknologi, siger han og tilføjer, at der givetvis vil opstå nye typer af arbejdspladser i og med, at robotterne skaber vækst og øget produktivitet i virksomhederne.
Dog understreger han, at kun de færreste af disse vil være industriarbejdspladser, da vi i stigende grad bliver et service- frem for et industrisamfund.
At menneskelig arbejdskraft vil blive overflødiggjort som en følge af robotternes indtog, kan Allan Lyngsøe Madsen nikke genkendende til. Han sætter dog spørgsmålstegn ved alternativet til at automatisere:
– Det er klart, at der på den helt korte bane er en risiko for at robotterne tager noget manuelt arbejde. Men hvad hvis vi ikke gjorde det; var alternativet så, at alle arbejdspladser forsvandt? Samtidig tyder meget på, at virksomheder med robotter er mere konkurrencedygtige end virksomheder uden. Så på den lidt længere bane vil man vinde markedsandele ved at indføre robotter, siger han.
Samtidig understreger han, at det ikke nødvendigvis er relevant for alle virksomhedstyper at indføre robotter:
– Det er mest oplagt at bruge robotter i de større produktionsvirksomheder. Robotterne har stadig deres begrænsninger – de er ikke så langt endnu, at de kan tænke selv. Det kræver nogle store serier (emner der skal håndteres, red.), før det lønner sig at investere i en robot, siger han.