Indsatte får kulturhus og butikker i nyt milliard-statsfængsel

På Falster får fremtidens fængselsindsatte nye og grønnere folde at boltre sig på. En landsby i et åbent landskab med højt til himlen og masser af høje træer. Det er dét syn de indsatte og ansatte vil møde, når portene til det nye statsfængsel på Falster med plads til 250 indsatte bliver slået op i udgangen af  2015. Lige nu står der kun en ensom gravko på byggepladsen, for byggeriet bliver først skudt i gang i det nye år.

Læs også: www.b.dk/nationalt/flere-trusler-og-mere-vold-i-danske-faengsler

Kulturelt bytorv bag murene
For at finde det bedste arkitektoniske bud på et nyt statsfængsel, valgte Kriminalforsorgen at udstikke en konkurrence. I alt otte arkitekt- og ingeniørhold deltog i projektkonkurrencen, men det var tegnestuen C. F. Møller og ingeniørfirmaet Rambøll Danmark, der sammen i 2010 stak af med præmien: at udvikle et lukket statsfængsel med et samlet budget på en milliard kroner. Det er især planerne om et bytorv inden for fængslets mure, som vækker begejstring i Kriminalforsorgen.

»Vinderprojektet var det mest nytænkende. Det arbejder med et særligt bytorv, hvor man laver et lille samfund inde bag murene,« siger Jesper Dyreborg, der souschef for Direktoratet for Kriminalforsorgen.
 

Her er man ikke tvivl om, at den nye arkitektur vil få positiv indflydelse på de indsattes hverdag.
 

»Det visuelle betyder jo meget for, hvordan man føler sig tilpas. At de indsatte får nogle gode fysiske rammer, der samtidig ser flotte ud, tror jeg, får en positiv indflydelse på deres hverdag. Det tror jeg, er vigtigt for os alle sammen og dermed også for de indsatte. Det er jo deres hjem, « uddyber Jesper Dyreborg.

Dynamisk, stjerneformet fængselsmur
Bytorvet bliver fængslets hjerte. Her kan de indsatte finde beskæftigelse og besøge kulturhuset, hvor de  kan de finde bibliotek, religiøse rum, sportstilbud og butikker.

Fængslet får en stjerneformet fængselsmur, der skal få fængslet til at virke mindre bombastisk end de traditionelle fængsler.

Læs også: www.b.dk/danmark/fyldte-faengsler-presser-politiet

Glæde på Falster
Også lokalsamfundet glæder sig over det nye byggeri.

»Det glæder mig, at det er lykkedes at få et statsligt byggeri med flere hundrede arbejdspladser til Lolland-Falster. Det er positivt for bosætningen og omsætningen i vores område,« siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder i en pressemeddelelse.

Det nye lukkede statsfængsel er et led i en langsigtet plan for udskiftning af Kriminalforsorgens aldrende og utidssvarende bygninger. Allerede i Finansloven for 2009 blev der afsat cirka en milliard kroner til at opføre et nyt lukket statsfængsel på Falster. Det er hensigten, at Statsfængslet i Vridsløselille fra 1859 skal lukkes, når det nye fængsel bliver taget i brug.  Til gengæld er det et krav, at det nye fængsel drives 10 pct. billigere end de gamle fængsler.

Konkurrenceforslagene er blevet bedømt af en komité bestående af fagdommere, repræsentatner fra Kriminalforsorgen, Guldborgsund Kommune, Institut for Menneskerettigheder og Slots- og Ejendomsstyrelsen.