Ukraine-værter får 500 kr. i døgnet i Ishøj: »Ikke uden omkostninger at have flygtninge boende«

Borgmesteren i Ishøj, Merete Amdisen (S), vælger at tro på, at borgerne i Ishøj hjælper ukrainske flygtninge med et sted at bo af de rette årsager. Foto: Maja Kornelia Andersen Flodquist

22 ukrainske statsborgere, hvoraf stort set alle er kvinder med børn i alderen 0-5 år, har fået tilbudt et hjem, en seng og mad af private borgere i Ishøj på borgernes eget initiativ.

Ishøj kommune tilbyder hele 500 kroner i kompensation i døgnet til private personer for at have ukrainere boende. Det sker i forbindelse med den nye særlov for ukrainske flygtninge, som regeringen har vedtaget efter Ruslands invasion af Ukraine. Borgmester for Ishøj kommune, Merete Amdisen (S), mener, at støtten fra kommunen har to funktioner:

– For det første er der et ønske om at hjælpe de familier, der tager ukrainere ind. Det andet er, at de bliver registreret. Så får vi et indtryk af, hvor mange ukrainere, der er her, fortæller hun.

Jeg vælger at have troen på det bedste i folk, og at der ikke er nogen, som spekulerer i andres menneskers nød
Ishøjs borgmester, Merete Amdisen (S).

– Det er ikke omkostningsfrit at forsørge flere mennesker i sin husstand. Men jeg håber ikke, at pengene er motivationsfaktoren for, at man vælger at åbne sit hjem. Jeg vælger at have troen på det bedste i folk, og at der ikke er nogen, som spekulerer i andres menneskers nød, siger borgmesteren.

Det er et aktstykke i den midlertidige særlov for ukrainske flygtninge, som giver kommunen lov til at støtte private borgere med at huse ukrainske flygtninge i Ishøj. Direktionsassistent i Center for ledelse og strategi i Ishøj kommune, Susanne Munch Nielsen, oplyser, at der er registreret omkring 22 personer med ukrainsk statsborgerskab. Særloven løb i første omgang til og med d. 4. april 2022 men blev i fredags forlænget på ubestemt tid fra regeringen.

Forskel på kommuners støtte

Det er langt fra alle kommuner, som har valgt at tilbyde et beløb, som svarer til 15.000 kr. om måneden per person. Mange kommuner har helt fravalgt at kompensere private borgere for at åbne deres hjem for ukrainske flygtninge. Andre tilbyder et lavere beløb. I Greve kommune har de for eksempel nedjusteret beløbet fra de 500 kroner til 50 kroner per døgn per flygtninge.

– Vi har fastsat støtten på 500 kroner, fordi det var det beløb, der blev meldt ud, at man kunne udbetale. Det er ikke blevet drøftet politisk, om vi skal lave om på det. Vi administrerer de regler, som bliver udstukket, og vi oplever i befolkningen en ret stor velvilje til at hjælpe, siger Merete Amdisen.

For at kunne modtage støtten skal man:

Ishøj kommune oplyser, at det kun er muligt at modtage støtten, såfremt den ukrainske flygtninge:

  • Møder fysisk op i jobcentret sammen med en værtperson, som bor i Ishøj
  • Enten kan fremvise et gyldigt ukrainsk pas eller kan fremvise dokumentation som “person, fordrevet fra Ukraine”, som er betegnelsen, der fremgår i ukrainesærloven

Kommunen anviser ikke ukrainske borgere til private personer. Private borgere åbner deres hjem frivilligt, og det foregår på eget ansvar.

Støtten er tiltænkt som kompensation for de udgifter, en privatperson måtte have for at have en ukrainsk flygtning boende. En person uden opholdstilladelse har hverken CPR-nr. eller dansk bankkonto, derfor foregår støtten gennem en værtperson, og ikke direkte til den flygtede ukrainer. Værtspersonen administrerer derfor alle pengene fra kommunen.

 

Sådan har vi gjort: Journalisten blev bekendt med støtten gennem en pressemeddelelse fra Ishøj kommunes hjemmeside. Journalisten foretog et kritisk interview med borgmesteren fra Ishøj kommune. Journalisten indhentede oplysninger gennem et telefonisk interview med en direktionsassistent fra kommunen om ukrainske flygtninge i Ishøj.