Ukrainske flygtninge vil sige tak: »Folk er ikke kommet for ydelser eller penge. Det vil de faktisk helst undvære«

De ukrainske kvinder der lige nu er bosat på Hedehusene skole. Privatfoto.

110 ukrainske flygtninge, der i øjeblikket er bosat på den nedlagte Hedehusene Skole, vil søndag den 13. november vise deres taknemmelighed over at være budt velkommen i Høje- Taastrup, alt imens deres land er i krig.

Foran stationsbygningen i Hedehusene byder de ukrainske flygtninge derfor op til dans og sang og inviterer alle byens borgere på ægte ukrainske madspecialiteter.

Kvinden bag hele arrangementet er Inna Hansen, som selv kom til Danmark fra Ukraine i 2005. Hun arbejder til daglig som tolk og er i den forbindelse kommet ind på livet af de ukrainske flygtninge, som hun siden har hjulpet i kontakt med Høje-Taastrup Kommune, så arrangementet kunne modtage økonomisk støtte.

Takkearrangement hjælper med at holde de ukrainske flygtninges egen kultur i live

Ifølge Inna Hansen er behovet for at vise taknemmelighed nemlig stort hos ukrainerne.

– Folk er ikke kommet for ydelser eller penge. Det vil de faktisk helst undvære. De fleste af dem har mistet det hele, og Danmark har taget imod dem. Derfor betyder det rigtig meget for dem at sige tak, siger hun.

Inna Hansen forklarer, at de ukrainske flygtninge oplever et stort behov for at holde deres egen kultur i live, og det gør de netop ved at dele den med andre og fortælle andre om den. Derfor vil søndagens specialiteter netop også bestå af ukrainsk borsch, the og brød, ligesom ukrainerne også vil invitere borgerne på dansegulvet til en traditionel folkedans. For som Inna Hansen siger:

– Når man kommer til et andet land, mister man sin identitet en lille smule. Hvis altså ikke man mister den hele.

 

Inna Hansen kommer oprindeligt selv fra Ukraine. I dag arbejder hun som tolk. Privatfoto.

 

Privatfoto af det ukrainske kor, som optræder til arrangementet på søndag.

Høje- Taastrup vil have borgerne til at møde hinanden på tværs af kulturer

På Rådhuset i Høje-Taastrup har der heller ikke hersket tvivl om bevilling af støtte til det ukrainske takkearrangement.

Ifølge integrationskonsulent i Høje-Taastrup Kommune, Rikke Skovfoged, støtter kommunen nemlig meget gerne tiltag, hvor borgerne skal møde hinanden på tværs af kulturer og lære hinanden at kende. Det er ifølge hende særligt for Høje-Taastrup, fordi kommunen har mange borgere med anden etnisk baggrund og derfor har brug for ekstra støtte til integrationsprojekter.

– Politikerne i Høje-Taastrup Kommune har et særligt fokus på integration, og derfor har vi en integrationspulje, der støtter arrangementer som det her.

Læs også: Flugten fra Ukraine: »Vores liv er sat på pause«

Rikke Skovfoged uddyber, at pengene udelukkende er praktisk støtte til at få arrangementet op at køre. Hun forklarer, at det er helt naturligt, at det tager tid at vænne sig til at være i et land, men at en af måderne, hvorpå man tilvænner sig, blandt andet er ved at lære andre mennesker at kende i sit lokalområde.

– Demokratisk dannelse er også at lære, hvordan man søger midler hos kommunen til et arrangement som det her, og dermed hvordan man tager initiativ som borger, siger Rikke Skovfoged, der understreger, at de ukrainske flygtninge, ligesom alle andre flygtninge, skal have det godt, mens de bor her.

Indbydelse til arrangementet på søndag.

Læs også: Flygtninge-initiativ overrasket: Private donationer gør, at vi kan sende bus afsted mod Ukraine