“Jeg er gravid og iværksætter. Hvad gør jeg?” Det spørgsmål får Dansk Iværksætterforening i stigende grad, fordi der endnu ikke dukket et alternativ op siden regeringen droppede barselfonden i april 2016. Og det haster med en løsning, siger formanden for Dansk Iværksætter Forening, Christian Walther Øyrabø.
– Der er behov for fokus på området og problemet er kun blevet større efter man har sløjfet barselsfonden. Det forsvinder ikke, og det skal løses på en eller anden måde. Vi mangler nogen, der kan træde i karakter og gøre noget ved området. Det er unfair over for iværksættere i helhed, men i særdeleshed for kvindelig iværksættere, fortæller Christian Walther Øyrabø.
Læs også: Apps har stor betydning for iværksætteres succes
Barn eller virksomhed
Iværksætter Herle Jarlgaard Hansen, 29, står bag designmarkedet Finders Keepers. Hun er klar til at få børn med sin kæreste i den nærmeste fremtid. Men det bliver ikke uden en del planlægning, og økonomien bekymrer hende.
– Hvis jeg får en mindre eller ingen indkomst på barsel, og stadig skal betale løn til mig selv og én der kan varetage min stilling i virksomheden, så tror jeg ikke, at jeg kan få det til at løbe rundt. Jeg vil ikke have frygten for at skulle vælge mellem barn og virksomhed, siger Herle Jarlgaard Hansen
Selvom tanken om økonomisk usikkerhed er frustrerende for Herle Jarlgaard Hansen, så vil hun ikke udsætte børnedrømmene på grund af det. Men Finders Keepers er hendes job, og det gør hende glad, og hun synes, at det er vigtigt, at et barn har en glad mor. Hun håber derfor på at kunne finde en løsning, når tiden kommer.
Læs også: Ambitiøse iværksættere har svært ved at skaffe kapital
Der er en løsning på vej
Politisk ligestillingsordfører for Venstre, Jakob Engel-Schmidt, erkender, at iværksættere mangler barselsordninger, men han siger, at Venstre arbejder på en ny løsning.
– Vi fjernede den tidligere regerings barselsfond, fordi den ikke virkede. Men vi vil, i Venstre, gerne have, at der er nogle muligheder, så både mænd og kvinder kan starte virksomhed, og det arbejder vi på. Men iværksættere er også nød til at acceptere, at man ikke kan få det samme sikkerhedsnet som lønmodtagere, når man ejer en virksomhed, og selv skal skabe sin omsætning, siger Jakob Engel-Schmidt.