Iværksætter: Ledige bør starte egen virksomhed

rsz_kontor_under_koejesengen_atelier_boegelundjensen
Foto: Privat

Politikerne og fagforeningsfolket står på nakken af hinanden i disse dage for at komme med råd og tiltag til dagpengemodtagerne. Men der er alt for meget fokus på praktikpladser, uddannelse og jobrotation, mens muligheden for, at man som ledig kan starte egen virksomhed, næsten bliver ignoreret. Det mener iværksætter og forfatteren Helle Lundsgaard.

Helle Lundsgarrd udkom i september med en bog om iværksætteri. Det var i forbindelse med researchen til bogen, at Lundgaard erfarede, at mange dagpengemodtagere ikke kendte deres muligheder.

”Jeg har ikke set ret mange A-kasser, der har opfordret deres medlemmer til at blive iværksættere. Jeg har talt med rigtig mange i forbindelse med min research, og det er kun få, der kender muligheden,” siger Helle Lundsgaard.

Hun peger blandt andet på Akademikernes A-kasse, når det gælder dårlig information.

Hos Akademikernes A-kasse (AAK) kan man dog ikke genkende det billede, som Helle Lundsgaard tegner.

Beskæftigelseschef Ulrik Romme mener derimod, at AAK gør meget for at gøre opmærksom på de muligheder, man har som dagpengemodtager med iværksætterdrømme. Han fremhæver, at har særskilte informationsmøder om virksomhedsopstart, og ser det som en væsentlig jobsøgningsstrategi.

Undlader bevidst at informere
Iværksætter Helle Lundgaard mener desuden, at A-kasserne bevidst undlader at oplyse og opfordre de ledige til at starte egen virksomhed. Hun mener årsagen skal findes i, at A-kasser frygter at miste medlemmer til de selvstændiges fagforeninger, hvis de starter egne virksomheder op.

Beskæftigelseschef for AAK, Ulrik Romme, mener, at den kritik er ”helt skudt forbi”.

”Det kan jeg pure afvise, og vi mister ikke medlemmer på det. Vi kan optage medlemmer der er selvstændige, og har også mange medlemmer som er selvstændige,” siger Ulrik Romme.

A-kasserne har lønmodtagerkultur
Ifølge Helle Lundsgaard er både politikere, medier og fagforeninger præget af en lønmodtagerkultur, hvor man slet ikke overvejer, at der også er mulighed for, at starte sin egen virksomhed, og dermed komme ud af arbejdsløsheden.

AKK kan godt genkende kritikken, men peger på, at A-kasserne er nødt til at fokusere på deres primære opgave med at få dagpengemodtagerne i arbejde. Ulrik Romme er enig i, at der tidligere har været en lønmodtagerkultur hos A-kasserne, men mener, at man i Akademikernes A-kasse på vej væk fra den mentalitet.

Han peger derimod på, at hele dagpengesystemet er fokuseret på, at de ledige får lønmodtagerjob.

Helle Lundsgaard mener, at man burde give iværksætterivrige ledige arbejdsro i en periode på dagpenge. De store virksomheder holder igen med ansættelser, og derfor mener Helle Lundsgaard, er der lige nu er ekstra behov for små virksomheder og freelancere.

”Hvis man kunne få lov til at køre sin virksomhed i gang uden at skulle søge fire jobs om dagen, kunne folk sagtens klare sig med det system der er nu,” siger forfatter og iværksætter, Helle Lundsgaard.

Læs også:

Truede dagpengemodtagere finder job i stor stil

Forskere: Akutjobpakke svigter de unge