Skrevet af Freja Meiltoft Ovesen, Line Høvik Søby og Maja Kylling Bærenholdt
Smittetallet stiger igen i Danmark. Der er allerede genindført restriktioner på flere områder, og det kan være et spørgsmål om tid, før der igen bliver lukket for besøg på plejehjem.
Karsten Lorentzen, som er byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Roskilde Kommune og sidder i Sundheds – og Omsorgsudvalget, vil fremsætte et forslag om at få indført besøgskabiner på de kommunale plejehjem i Roskilde Kommune, så beboerne fortsat kan få besøg gennem vinteren. 80-årige Jette Junge Jakobsen, der bor på Plejecentret Toftehøjen i Viby Sjælland, støtter op om forslaget:
– Jeg tror, vi ville få glæde af besøgskabiner. Det er selvfølgelig ikke helt det samme som at være i stue sammen, men i mangel af bedre er det godt. Jeg taler da med mine nærmeste i telefonen. Men det er jo noget andet at se dem, fortæller Jette Junge Jacobsen
Siden marts, da plejehjemmene lukkede ned for besøg, har hun kun set sin familie og venner udenfor i et besøgstelt eller på sin lille terrasse. Men Jette Junge Jakobsen er ikke selv bekymret for at blive smittet:
– Jeg er tryg nok ved at have besøg. Hvis uheldet er ude, kan man jo få corona, bare man går ned i Lidl. Sådan ser jeg på det.
Sundhedsstyrelsens retningslinjer
– Alle besøg skal ske med god hygiejne, afstand og hensigtsmæssig adfærd.
– Folketinget vedtog den 9. juni, at byrådet ikke kan forbyde besøg fra nærmeste pårørende på plejehjem. Det kan Styrelsen for Patientsikkerhed til gengæld i tilfælde af øget smitterisiko af covid-19.
– Restriktionerne på besøg på plejehjem blev indført den 17. marts og ophævet igen 2. juli 2020.
– Plejehjemmet Toftehøjen åbnede for besøgende igen for en måned siden, men holder løbende øje med smittetallene.
– Ældre på plejehjem er i risikogruppen for at blive smittet med covid-19.
Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen og retsinformation.dk
Kaffe med afstand
I marts blev der indført restriktioner for besøg på plejehjem som konsekvens af Covid-19. Nogle plejehjem lukkede helt for besøgende, mens andre indførte midlertidige løsninger såsom udendørs besøgstelte. Teltene minder meget om dem, man normalt ser på landets festivaler, men som i år nærmere leder tankerne hen på testcentre og afstand.
Jette Junge Jakobsens to døtre har også besøgt deres mor i de hvide telte:
– Da de lukkede for besøg, måtte vi vælge mellem at sidde i teltet med vores pårørende eller ikke være sammen med dem. Der synes jeg nu alligevel, det var bedre med telte, fortæller Jette Junge Jakobsen, som ikke helt kan huske hvor lang tid, hun har boet på Toftehøjen; det har hun ikke lige holdt styr på:
– Det kan jeg ikke lige huske. Tiden går, og vi går med den jo.
Senere i dag får Jette Junge Jakobsen besøg, men det er ikke inde i hendes stue, som det plejede at være:
– I dag kommer der en gammel veninde, Emma. Hun sidder udenfor, og jeg sidder indenfor. Hun har brød med til kaffe, og jeg får personalet til at lave en ekstra kop kaffe.
Nedlukning har givet frustration
Jette Junge Jakobsen vil gerne have besøg, uanset om det er i hendes stue, i et telt eller i en besøgskabine. Hendes døtre har dog været skeptiske overfor besøgsteltene:
– De syntes, det var noget underligt noget, at man skulle sidde i et telt, fortæller hun.
Også hos plejehjemmets ansatte er der et indtryk af, at det er beboernes familie og venner, der har været mest frustrerede over restriktionerne.
– Hvis man har været vant til at besøge sin mor hver dag og hjælpe med at motivere hende, kan der være en angst for, om hun nu går helt i stå , fortæller Katrine Kofoed, der er afdelingsleder på plejehjemmet Toftehøjen, hvor Jette Junge Jakobsen bor.
Det giver jo nogle menneskelige konsekvenser, når man vælger sådan en løsning som nedlukning
Katrine Kofoed, Afdelingsleder på Plejecenter Toftehøjen
Nedlukningen har ført til uoverensstemmelser mellem nogle af beboerne og de på rørende, fordi de ældre kan have svært ved at forstå, at de pårørende ikke må komme ind på plejehjemmet:
– Beboerne blev nærmest lidt vrede på deres døtre og sønner, fordi de ikke bare ville med ind i boligen, fortæller hun.
Selvom man på plejehjemmet anerkender vigtigheden i at begrænse coronasmitten blandt de ældre, har besøgsforbuddet været en stor udfordring for både beboerne og deres familie:
– Det giver jo nogle menneskelige konsekvenser, når man vælger sådan en løsning som nedlukning, siger Katrine Kofoed.
Forslaget om besøgskabiner er endnu ikke stillet og har været under udarbejdelse i et halvt år ifølge Morten Gjerskov, medlem af Roskilde Kommunes byråd og formand for Sundhed-og Omsorgsudvalget.
– Vi besluttede på et møde for et halvt år siden, at vi vil gå videre med idéen. Det er en god idé.
Sådan gjorde vi: Vi ønskede at vise, hvordan besøgskabiner havde fungeret ude i virkeligheden. Vi ville gerne finde ud af, om de var en god eller dårlig løsning, og kontaktede derfor nogle plejehjem vedrørende deres oplevelser. Dette ledte til, at vi besøgte Plejecenter Toftehøjen, og fik lov til at interviewe Jette Junge Jakobsen, som selv havde oplevet at få besøg i en besøgskabine. Interviewet med Morten Gjerskov (A) var telefonisk. Interviewene med Katrine Kofoed og Jette Junge Jakobsen ved fysisk tilstedeværelse.