Et bugnende skatkammer fyldt med brugte bøger, tøj, porcelæn, dansk design og meget mere slår officielt dørene op for det lokale genbrugsmarkeds gæster lørdag.
De frivillige hos Spejdernes Genbrug i Farum glæder sig til at kunne åbne op, så de igen kan tjene penge og dermed fortsætte med at støtte de lokale spejdergrupper.
– Det betyder meget for os, at vi kan støtte forskellige organisationer både i Danmark og udlandet. Spejdernes Genbrug blev startet med ønsket om at kunne støtte de lokale spejdergrupper, siger Winnie Martinsen, der er formand for Spejdernes Genbrug.
Spejdernes Genbrug er en vigtig del af spejdernes image i byen – og selvfølgelig også en vigtig del af vores økonomi
Lena Søeborg, kasserer for spejdergruppen Skjoldmøerne
Det seneste års coronanedlukning har betydet meget for Spejdernes Genbrugs økonomi. Spejdernes Genbrug er en nonprofitorganisation, der før nedlukningen årligt donerede omkring to millioner kroner til projekter både i Danmark og i udlandet.
Spejdernes Genbrug:
- Genbrugsmarkedet genåbner lørdag den 10. april efter flere måneders nedlukning
- Spejdernes Genbrug drives af 220 frivillige fra Furesø kommune
- Spejdernes Genbrug er en nonprofitorganisation, der donerer omkring to millioner kroner om året
- Organisationen har tidligere doneret til projekter med blandt andet gadebørn i Uganda, opførelser af skoler i Indien og Kenya samt et landbrugsprojekt i Afrika
Kilde: Winnie Martinsen, formand for Spejdernes Genbrug.
– Spejdernes Genbrug glæder sig over at støtte organisationer, hvor den frivillige indsats er stor, siger Winnie Martinsen.
I dag går halvdelen af Spejdernes Genbrugs indtægter til Furesø Spejderråd, der fordeler pengene ud til de syv lokale spejdergrupper samt Sct. Georgs Gildernes støttefond, mens de resterende midler doneres til sociale- og velgørende formål i ind- og udland med særligt fokus på børn og unge.
Nedlukningen af Spejdernes Genbrug har betydet, at organisationen ikke har kunne donere penge i 2020.
Vigtigt initiativ for lokalsamfundet
Winnie Martinsen oplever, at genbrugsmarkedet er med til at skabe et socialt sammenhold i kommunen, imens de bidrager til den grønne omstilling. Samme melding kommer fra borgmester i Furesø Kommune, Ole Bondo Christensen (S).
– Spejdernes Genbrug er noget, som jeg praler med og er stolt over. Deres arbejde er bemærkningsværdigt i forhold til foreningslivet samt den grønne omstilling i kommunen, siger borgmesteren.
Læs også: 2,3 millioner har købt, solgt og genbrugt det sidste halve år
Støtten sikrer, at alle kan være med
Spejdergruppen Skjoldmøerne i Farum er blandt modtagerne af donationer fra Spejdernes Genbrug. De har førhen brugt midlerne fra Spejdernes Genbrug til den daglige drift af spejdergruppen.
– Midlerne hjælper blandt andet til, at det skal være billigt at være spejder i vores spejdergruppe, så alle kan være med uanset deres indkomst, siger Lena Søeborg, der er kasserer hos Skjoldmøerne.
Spejdergruppen har i sin tid været med til at starte Spejdernes Genbrug. De lokale spejdergrupper i kommunen hjælper på skift til med at få genbrugsmarkedet til at løbe rundt. De hjælper blandt andet med at samle varer ind til standene hos Spejdernes Genbrug.
Den manglende støtte fra Spejdernes Genbrug i 2020 har dog ikke haft betydning for spejdergruppen Skjoldmøerne, da de har været nedlukket grundet regeringens corona-restriktioner. De ser i stedet frem til at kunne modtage midler fra Spejdernes Genbrug igen.
Sådan gjorde vi: Efter at have læst en artikel i Furesø Avis omkring Spejdernes Genbrugs genåbning, kontaktede journalisten formanden for Spejdernes Genbrug. Hun fortalte nærmere omkring nonprofitorganisationen og deres donationer. Journalisten har efterfølgende kontaktet diverse spejdergrupper for at høre, hvordan donationerne fra Spejdernes Genbrug har hjulpet dem – og hvad det har betydet ikke at modtage dem under corona-nedlukningen. Slutteligt har journalisten kontaktet Furesø Kommunes borgmester, der har fortalt om kommunens relation til Spejdernes Genbrug.