Genbrugsbutikker bruges som genbrugspladser

Flere dropper sorteringsarbejdet og lader genbrugsbutikkerne om det.
Foto: Insights Unspoken, Flickr.

Danskerne elsker genbrug, og vi er mere end villige til at donere vores aflagte ting, så andre kan få glæde af dem. 

Vi er bare ikke altid lige grundige, når det kommer til at sortere, hvad der hører til i genbrugsbutikken, og hvad der hører til på genbrugspladsen.

Flere genbrugsbutikker oplever, at deres butikker i stigende grad bliver brugt som en sorteringscentral, hvor folk afleverer alle deres aflagte ting, og så kan butikkens personale ellers bare gå i gang med at sortere. 

– Der er kommet en tendens, hvor folk ser det som en nem måde at komme af med deres ting på, derfor afleverer de alle deres ting til os. Og så må vi køre på genbrugspladsen med det, der ikke kan sælges, fortæller Mette Bjerregaard, der er butiksleder hos Danmission Genbrug i Roskilde. 

Se også: Genbrug er moderne

Derfor sorterer de tit ting fra, der er bedre egnet til genbrugspladsen. 

Da vi driver genbrug for at skabe et overskud, så vi kan hjælpe udsatte familier, skal tingene have en vis værdi, for at vi kan sælge dem videre
Birthe Jensen, funktions- og områdeleder hos Blå Kors Genbrug på Sjælland

Også hos Blå Kors Genbrug, der har ni butikker på Sjælland, oplever man, at folk dropper sorteringen.  

– Der er selvfølgelig altid forskel på, hvad folk mener kan bruges. Det, som nogle kan bruge, kan for andre være affald. Men selvfølgelig er der nogle, der afleverer alt uden tanke for, om det kan genanvendes, og så bliver det os, der skal stå og lede efter, hvad der kan sælges, siger Birthe Jensen, der er funktions- og områdeleder hos Blå Kors Genbrug på Sjælland. 

Mindre fleksibilitet 

Danmission Genbrug ser sig nødsaget til at tage forholdsregler for at undgå turene på genbrugspladsen. 

– Tendensen gør, at vi er knap så fleksible som tidligere. Hvis der f.eks. er tale om møbler, er vi begyndt at tage ud til folk og kigge på varerne. På den måde kan vi udvælge, hvilke varer vi får i butikken, og undgå sorteringsarbejdet, siger Mette Bjerregaard. 

Hos Blå Kors Genbrug er man også begyndt at besigtige de store partier, før de afleveres i butikken.

– Hvis det er varer, der er blevet afleveret i en butik, tager vi imod det hele, men hvis vi skal afhente større partier, er vi nødsaget til at vurdere, om tingene kan sælges. Vi kan komme ud til partier, hvor der ikke er noget af værdi. Og da vi driver genbrug for at skabe et overskud, så vi kan hjælpe udsatte familier, skal tingene have en vis værdi, for at vi kan sælge dem videre, siger Birthe Jensen. 

Om det er manglende kritisk sans eller ren og skær dovenskab, der er skyld i den manglende sortering, er uvist, sikkert er det dog, at det er et problem for genbrugsbutikkernes personale. 

Læs også: Bland-selv-tøj udfylder et hul i genbrugsmarkedet

Sådan gjorde vi: Idéen udsprang af en undren hos journalisten over, hvad folk sætter til salg på DBA. Derfor ville journalisten undersøge, om genbrugsbutikker kan bruge alt, hvad de får ind. Det ene interview er foretaget personligt, imens det andet er telefonisk.