København: Nyt nøglesystem efter muligt kup

Hjemmeplejen i København tager nu konsekvensen af, at en systemnøgle måske er blevet stjålet. Den giver adgang til bokse med nøglerne til omkring 4500 svage ældres hjem.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i kommunen har besluttet at udskifte låsesystemet til et elektronisk og dirkefrit system.

– Vi har besluttet, at vi ændrer vores nødkaldssystem til et mere moderne for at tage højde for, at systemet angiveligt kan dirkes op, siger områdeleder Signe Grauslund.

Der er bestilt et nøglesystem fra USA, der ventes leveret i løbet af et par dage, hvorefter det skal kodes og monteres. Københavns Kommune har endnu ikke overblik over, hvad udskiftningen kommer til at koste.

En af kommunens hjemmehjælpsmodtagere så mandag aften en ukendt person fjerne en nøgle fra den nødboks, der er muret ind foran svage ældres hjem og indeholder en nøgle til døren, som kan bruges i nødstilfælde.

Efterfølgende har kommunen konstateret, at i alt syv nøgler er forsvundet fra de omkring 4500 ældre, der har nøgler i nødbokse.

– Låsene er blevet kodet om, og vi har fået samlet de andre nøgler sammen, siger Signe Grauslund.

Politiet er i gang med efterforskningen af sagen, men kan endnu ikke svare på, hvad der er sket. Hos kommunen er svaret det samme.

– Vi har ikke fået nogen tilbagemelding på, hvad der præcis er sket. Men vi bliver nød til at agere ud fra det værst tænkelige scenarie, siger Signe Grauslund.

Selvom nøglerne er inddraget fra nødboksene, forsikrer kommunen borgerne om, at de stadigvæk har nøgler til hjemmehjælpsmodtagerne og kan komme ind, hvis en af de svage ældre for eksempel falder og får brug for akut hjælp.

Det er ikke første gang, at tyve stjæler nøgler til ældres boliger. I 2011 forsvandt flere nøgler fra nøglebokse til 650 hjemmehjælpsmodtagere i Hillerød og i 2008 stjal tyve fem system nøgler til 500 odenseanske ældre.

/ritzau/