Radio: Flypassagerer undgår frygtede køer

Selvom mange havde forventet lange køer med den nye paskontrol, var der ikke længere ventetid.
Kilde: CPH

Af Sarah Randeris og Lars Holm Granerud

Terror og usikkerhed er stigende trusler, som har sat sit tydelige aftryk på vores rejsevaner. Schengen-samarbejdet har derfor skærpet kravene til paskontrollen i lufthavnene rundt omkring i Europa.

Ændringen kommer til at betyde, at alle rejsende ind og ud af Schengen, nu skal have deres pas scannet af Politiet. Før i tiden var det kun udvalgte, der fik deres pas scannet. Men ifølge Københavns Lufthavns pressechef, Kasper Hyllested, vil den nye paskontrol kun betyde tyve sekunder mere for de rejsende i CPH Lufthavn.

-Der var premiere for den nye paskontrol lørdag, og det gik fint. Den længste ventetid var 20 minutter, men der kom seks store fly med 300 passager, så det var faktisk ret flot, fortæller han.

Der kommer mere styr på, hvem der kommer ind

-Fra nu af vil Politiet scanne alle pas og krydstjekke dem med en lang række databaser, så vi er sikre på, at der ikke kommer nogle ind eller ud, som ikke skal det, siger Kasper Hyllested.

Reglerne er blevet indført ikke bare for danskeres sikkerhed, men også for sikkerheden i hele Schengen, understreger Kasper Hyllested.

Schengensamarbejdet

  • Samarbejdets formål er at fjerne barriererne ved de indre grænser
  • Alle medlemslande har derfor ophævet personkontrollen ved de indre grænser
  • Alle EU lande er medlem, undtagen Storbritannien, Irland, Cypern, Kroatien, Rumænien og Bulgarien
  • Der er også lande udenfor EU, der er med i samarbejdet, de er: Norge, Schweiz og Island

Kilde:EU Oplysningen

De færreste kommer til at mærke en forskel

Det er ikke alle, der flyver fra terminal 2 i Københavns Lufthavn, som får forlænget deres rejsetid. Det er nemlig kun rejsende, der skal ud af Schengen, det kommer til at berøre, og det er kun en tredjedel af alle rejsende.

-Man skal dog være opmærksom på, at Storbritannien ikke er medlem er Schengen, på trods af de stadig er med i EU, siger Kasper Hyllested.

Det er ellers det hyppigeste rejsemål fra CHP med omkring 28 afgange om dagen.

Udrulningen af paskontrollen er også gået mere smertefrit end, hvad man har set andre steder i Europa. Politiken rapporterede i sommers om to-tre timer lange køer. Både i El-Prat lufthavnen i Barcelona og de Gaulle lufthavnen i Paris så man lange køer, da de indførte de samme tiltag, som CPH har indført her i weekenden.

De rejsende er meget forstående

Miranda H. Lecker tog turen gennem den grundigere paskontrol søndag morgen efter paskontrollens indvielse.

-Jeg mærkede ikke rigtig nogen stor forskel, og jeg rejste endda på canadisk pas, siger hun. Jeg rejste dog også kl. 06 morgen, så det kan have noget med det at gøre. Men hvis paskontrollen kan finde sted hurtigt og uden for meget ventetid, ser jeg det ikke som et problem, fortæller hun.

Kasper Hyllested mener at denne holdning er udbredt blandt størstedelen af de rejsende.

-Langt de fleste har forståelse for det og er glade for den ekstra sikkerhed, men hvis der kommer køer på grund af paskontrollen en dag, så kan det selvfølgelige give nogle dårlige oplevelser.

-Det bedste råd, vi kan give vores rejsende, er, at man skal tjekke, om man krydser Schengengrænsen. Hvis man gør, skal man bare være opmærksom på, at der kan være en risiko for køer i paskontrollen, siger Kasper Hyllested.