Strid om arbejdsvilkår: SAS-ansatte har mistet tilliden

SAS er i modvind. Bagagearbejderne er ikke tilfredse med ledelsen. Foto: SAS Group
SAS er i modvind. Bagagearbejderne er ikke tilfredse med ledelsen.
Foto: SAS Group

De ansatte hos Ekspeditions Arbejdernes Klubs er stærkt utilfredse med direktør for SAS Ground Handling Hans Henrik Spangenberg, der i en mail, som NetAvisen er kommet i besiddelse af, har videregivet informationer til medarbejderne om den forhandlingssituation, som de to parter gennemgår i disse dage.

Disse informationer var efter Ekspeditions Arbejdernes Klubs vurderinger fortrolige, og det har skabt røre blandt medarbejderne.

– Man kan roligt sige, at vi har mistet tilliden til direktøren, siger Ole Johansson, der arbejder som Loadmaster og har været ansat i lufthavnen i 18 år.

– Man offentliggør ikke informationer af den art midt i en forhandlingsproces. Det er utidigt, og det har vi aldrig været præsenteret for før. Det virker bare useriøst.

Misforstået budskab

I tirsdags nedlagde baggagearbejderne arbejdet, hvilket SAS forklarede med, at de ansatte var utilfredse med, at fem aftaler var blevet opsagt. Sådan hænger verden imidlertid ikke sammen, mener formanden for Ekspeditions Arbejdernes Klub Bo Nielsen.

Desuden er de forhandlingspunkter, han nævner i mailen, udarbejdet af os, og han forsøger bare at tage æren for vores arbejde
Bo Nielsen, formand for Ekspeditions Arbejdernes Klub

Bo Nielsen forklarede i en mail til Flemming Jensen, at det nedlagte arbejde intet havde med de opsagte aftaler at gøre. Det skyldtes alene mistillid til SGH-direktøren, Hans Henrik Spangenberg, der i mailen til medarbejderne slet ikke præsenterede sagen, som den så ud i virkeligheden, mener Bo Nielsen.

– Problemet er, at de ikke nævner noget om, at der skal skæres 94 medarbejdere fra og måden, der skal skæres på. Desuden er de forhandlingspunkter, han nævner i mailen, udarbejdet af os, og han forsøger bare at tage æren for vores arbejde, siger Bo Nielsen.

– Han præsenterer ikke sagen, som den er, og han skjuler, at han prøver at lave en aftale, der forårsager øget arbejdsbelastning. Vi er en arbejdsplads, man altid forbinder med massevis af arbejdsskader, og deres forslag til aftale vil give yderligere belastning til færre medarbejdere.

NetAvisen har forsøgt at få en kommentar fra Hans Henrik Spangenberg, men SGH-direktøren ønsker ikke at udtale sig. Han henviser i stedet til SAS’ pressechef, Trine Kromann-Mikkelsen, der siger følgende om sagen:

– Vi forhandler ikke i medierne og deltager slet ikke i mudderkasteri eller angriber enkelte personer, siger Trine Kromann-Mikkelsen og fortsætter:

– Vi har tidligere forklaret, at SAS ønsker ændrede aftaler på grund af behov for fleksibilitet i en ekstremt presset luftfartsbranche. Dette gælder fortsat. Samtidig har vi været i medierne og kommenteret på ulovlige arbejdsnedlæggelser. Det er stadig vores holdning, at det har været helt uacceptabelt, og at vi på ingen måde accepterer lignende situationer, siger Trine Kromann-Mikkelsen.

Læs også: SAS: Eftermiddagens strejke vil påvirke afgange resten af dagen

Bankede i bordet og smækkede med døren

Ifølge Bo Nielsen bankende direktøren i løbet af forhandlingerne til et møde i bordet med begge hænder for derefter at smække hårdt med døren.

– Hvis man kan slippe afsted med sådan noget i et forhandlingsprojekt og stadig forestille sig, at man kan sidde med ved forhandlingsbordet, så er der noget galt, siger han.

Lægger sig ikke på ryggen

SAS Ground Handling er i forhandling med giganten Swissport med henblik på et opkøb, og derfor mener Bo Nielsen, at SAS forsøger at obstruere alle eksisterende aftaler, så Swissport kan få frit spil til at gøre, som det passer dem.

Han påpeger samtidig, at de vil forsvare de tilbageværende aftaler, hvor han kæmper hårdt for, at frihed hver anden weekend for de fuldtidsarbejdende fastholdes.

– SAS vil sikkert gerne have, at vi smadrer alle vores aftaler, så vi får en ejer, der i forvejen er utilbørlige og bare ønsker at tjene penge. Det gider vi jo ikke. Vi kommer ikke til at lægge os på ryggen for en kapitalfond, der bare vil tjene penge.

– De har jo retten til at trumfe igennem. De kan sagtens opsige alle vores aftaler, og de håber på, at fremtidige arbejdsbetingelser alene bliver på deres præmisser. Vi arbejder på høj klinge, og vi vil ikke lade os pisse på, som han udtrykker det.

Sas Ground Handling og Ekspeditions Arbejdernes Klub holder møde i dag, mandag, kl. 12.00.