Økonom kritiserer narkoforbuddet

»Kort sagt: forbuddet er virkningsløst og koster det hvide ud af øjnene«. Sådan lyder det fra økonom Niels Westy Munch-Holbek. 

Niels Westy, der også er medlem af Akademiet for Fremtidsforskning, vil hæve forbuddet mod narkotika, fordi han ikke mener, at det har en effekt, og at det er meningsløse udgifter:

»Hvis man laver en cost-benefit analyse af indsatsen mod narkotika, vil man se, at der kun er marginale resultater, på et områder, hvor man bruger afsindigt mange penge«. 

Joakim B. Olsen (LA) mener også, at der skal tages et ekstra kig på den nuværende lovgivning og indsats.

»Den indsats der er mod narkokriminalitet, er slået fallit. Der er ikke nogen beviser for, at det virker og der bliver færre stofbrugere«. Siger folketingsmedlemmet til Netavisen.

K finder forbud fint

Niels Westy mener, at en legalisering af narkotika vil spare staten for unødvendige udgifter.

»Det er ikke muligt at opnå de resultater, de ønsker ved et forbud, derimod har det enorme menneskelige og økonomiske omkostninger«

Konservatives retsordfører Tom Behnke er imidlertid uenig. »Nej, vi vil ikke lovliggøre farlige euforiserende stoffer. Vi gør i forvejen en stor indsats for at begrænse sundhedsfaren ved alkohol og cigaretter, og der er ikke noget belæg for at lovliggøre nye farlige stoffer«. 

Erfaringer udefra

LA vil ikke forholde sig til en egentlig legalisering, men Joakim B. Olsen mener, at man skal forholde sig til andre landes erfaring med en afkriminalisering af stoffer, som det fx er tilfældet i Portugal, hvor det ikke længere er kriminelt at være stofbruger. 

»Vi går ind for en legalisering af hash, og hvis man gjorde det, kunne man bagefter kigge på, hvilken effekt det havde at afkriminalisere et stof, og hvordan det virker« 

Niels Westy mener derimod ikke, at en afkriminalisering er tilstrækkelig. Ved en afkriminalisering er det ulovligt at sælge stoffet, og derfor mener Niels Westy, at der stadig vil være et stort kriminelt marked for at afsætte stoffer. »Så længe der er en efterspørgsel på noget, vil der også være nogen til at udbyde det«, siger han.

Kan ikke blive nemmere end det er i dag

Bestyrelsesformand i Foreningen for Aktive Stofbrugere mener heller ikke, at det nuværende forbud har nogen effekt. Han mener, at forbuddet er med til at skabe et marked for narkotika, hvor der ikke er nogen begrænsninger i, hvem og hvad der sælges til.

»Det kan jo ikke bliver nemmere end det er i dag. En 12-årig kan gå ned på Istedgade og købe heroin, og pusherne er ligeglade«, siger Jørgen Kjær.

Hør mere om Niels Westbys og Tom Behnkes holdning til legalisering på P1s program: www.dr.dk/P1/Agenda/Udsendelser/2011/10/21142145.htm

Læs mere: www.b.dk/kronikker/stop-den-globale-narkokriminalitet 

International rapport: www.globalcommissionondrugs.org/Report