Efter knap 200 års fravær er ulven nu vendt tilbage til dansk jord. I den seneste tid har der været eksempler på, at ulven har fundet vej til Danmark. Senest besøgte det firbenede dyr Kolding, hvor der blev fundet 3 dræbte rådyr. Mette List, biolog ved Kolding Kommune, mener, at ulven er kommet for at blive.
– Ulve er helt sikkert noget, vi kommer til at se fremadrettet i Danmark. Man forventer, at der er plads til cirka ti ulvefamilier i Jylland, siger Mette List.
Danskerne skal lære at leve med ulve
Da ulven formentlig bliver en del af det danske vilddyrs liv, bliver danskerne også nødt til at lære at leve med dyret. Derfor vil eksperter give den danske befolkning oplysninger omkring ulvens karakter.
– Danskerne er bange for det, de ikke kender, så vi skal ud og have fortalt om, hvad ulven er, og hvordan man skal gebærde sig omkring den. Man kan jo sagtens stadig tage i skoven, og hvis man skulle møde en ulv, så skal man bare huske at behandle den som et vildt dyr, siger Mette List.
Måske kommer ulvene til andre dele af Danmark på et tidspunkt, måske gør de ikke. Hvis de gør, så må vi tage overvejelserne derfra.
Lasse Sehested Jensen, naturplanlægger og en del af Naturstyrelsens ulve-team
Det er endnu svært at fastslå, hvor ulvene konkret vil etablere sig i Danmark, men et godt bud er i områder, hvor de kan leve forholdsvis uforstyrret fra mennesker og anskaffe føde.
Jylland er mest populært hos ulvene
Da ulvene tidligere kun er spottet i Jylland, skønnes det, at ulvene fremover også vil etablere sig dér. Ulvene, som færdes i Danmark, kommer primært fra Polen og Tyskland, og det er derfor lettere for ulvene at bosætte sig i Jylland fremfor at skulle krydse eksempelvis Storebælt.
Naturplanlægger Lasse Sehested Jensen, der er en del af Naturstyrelsens ulve-team, fremhæver, at det ud fra en geografisk betragtning er naturligt, at ulvene etablerer sig i Jylland.
Læs også: Børnehaver i ulveberedskab
– Der vil i Jylland være en naturlig ind- og udvandring af dyr fra den Nordeuropæiske ulvebestand. Det betyder også, at generne konstant blandes i bestanden af ulve i hele Nordeuropa – herunder Jylland. Hvis der ikke var en konstant opblanding af gener mellem ulvene, ville man kunne få det der hedder indavlsdepression. Det betyder, at skadelige gener vil kunne komme til udtryk og medføre, at ulvene ikke vil kunne klare sig i naturen, siger Lasse Sehested Jensen og fortsætter:
– De begrænsede barrierer mellem Tyskland og Jylland, og det høje antal hjortevildt er sikkert også medvirkende til, at vi igennem de seneste par år har oplevet relativt mange nye strejfende ulve i Jylland, siger han.
Derfor antages det i første omgang, at ulvene etablerer sig i det jyske. Ulven kan dog svømme, så måske andre danske regioner får nye tilflyttere.
– Måske kommer ulvene til andre dele af Danmark på et tidspunkt, måske gør de ikke. Hvis de gør, så må vi tage overvejelserne derfra, siger Lasse Sehested Jensen.
Se på kortet, om dit område er i risikozonen for at få nye firbenede tilflyttere.