Kræftramte kvinder står i kø til populære makeup-kurser

Tilbudet om makeup-kurser for kvindelige kræftpatienter er en succes.  Foto: Morguefile.com
Tilbudet om makeup-kurser for kvindelige kræftpatienter er en succes.
Foto: Morguefile.com

Skønhedsbranchens humanitære forening, Look Good Feel Better, har i 16 år tilbudt gratis hudpleje- og makeup-kurser til kræftramte kvinder. Kurserne bliver afholdt i samarbejde med flere af landets store hospitaler, som tilbyder kurset til alle de kvindelige kræftpatienter. I dag har mere end 15.000 kvinder deltaget i kurserne, og det er blevet så populært, at ventelisterne på flere hospitaler er fyldte.

Fyldte ventelister og store smil  

Et af de hospitaler som tilbyder makeup-kurser til deres kræftpatienter er Århus Sygehus.

Her oplever sygeplejerske Lisbeth Bjørn fra Onkologisk Afdeling, at kurserne er en stor succes hos patienterne.

– Der er så stor tilmelding til kurset, at jeg allerede har nogen, som er skrevet op til januar. Man kommer altså på venteliste. Hvis de ringer i dag, så siger jeg: ”jeg har ikke flere pladser før januar” og så siger de ”så tager jeg den, fortæller Lisbeth Bjørn.

På Århus Sygehus afholder de kurserne for 15 personer 16 gange om året.

Når de står der om morgen uden hår på hovedet, blege og uden øjenbryn, så ser de mere syge ud, end de måske reelt er. Så er det godt at kunne lægge en makeup, så de føler sig mere raske
Lisbeth Bjørn, Onkologisk Afdeling på Århus Sygehus

Merete Bock-Pedersen, som er afdelingssygeplejerske ved Hæmatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus, genkender samme tendens.

– Pladserne er fyldte hver gang. Vi har fire hold om foråret og fire hold om efteråret, og de er alle fyldt op, og der er ofte venteliste, forklarer hun.

Formålet med kurserne er, at hjælpe kvinder med kræft til at dække de synlige bivirkninger, som kan opstå under kræftbehandlinger med kemoterapi og stråleterapi.

Læs også: Kræftpatienter skal hjælpes til nyeste behandling

Makeup-kurset findes på otte hospitaler

  • Herlev Hospital
  • Rigshospitalet
  • Roskilde Hospital
  • Næstved Hospital
  • Odense Hospital
  • Vejle Hospital
  • Århus Hospital
  • Aalborg Hospital

Merete Bock-Pedersen forklarer, at glæden er stor hos patienterne, som får en hjælp til at opretholde et normalt udseende, når de kan dække de synlige tegn på kræftbehandlingen, og få hjælp til at se bedre ud.

– Når de går ud af rummet har de et stort smil på, og nogen af dem har arrangeret, at de skal ud og spise med manden efter, fordi de nu ser så flotte ud. Man kan fornemme at de bliver glade af, at de får noget velvære, forklarer Merete Bock-Pedersen

Kræftbehandling efterlader tydelige spor

Bivirkningerne af behandlingen er ofte tydelige hos patienterne, og det kan makeup-kurserne hjælpe på.

– Kemoterapi kan give tør hud, tørre slimhinder og hårtab, og det ikke kun på hovedet, det rammer også øjenbryn og øjenvipper. Når man har fået kemoterapi er huden mere mat, og det er nogle af de bivirkninger, som makeup kan hjælpe på, siger Merete Bock-Pedersen.

Lisbeth Bjørn forklarer også, at man kan se mere syg ud af bivirkningerne, og makeup-kurserne kan hjælpe kvinder med at få en bedre fremtoning og et større overskud.

– Når de står der om morgen uden hår på hovedet, blege og uden øjenbryn, så ser de mere syge ud, end de måske reelt er. Så er det godt at kunne lægge en makeup, så de føler sig mere raske, siger hun.

Læs også: LSD kan hjælpe kræftpatienter

Lisbeth Bjørn forklarer også, at makeup-kurserne hjælper flere af kvinderne med at se bedre ud, og det gør derfor også, at de kan vælge, hvem der skal vide, at de er syge.

Look Good Feel Better programmet

På kurserne vejleder makeupkonsulenterne omkring hudpleje og makeup i et 12-punkts program, som kører over to timer. Deltagerne modtager også en toilettaske med hudpleje- og makeupprodukter, som de lærer at bruge på kurset, og som de kan tage med hjem efterfølgende.

Programmet Look Good Feel Better betegner sig selv, som skønhedsbranchens støtte til kvinder med kræft. De mange sponsorer fra skønhedsbranchen donerer materialer og serviceydelser til programmet, som bliver afholdt i samarbejde med hospitalerne. Programmet kører i dag i 20 lande.