For mange proteiner kan gøre dig syg

Foto: www.morguefile.com

Foto: www.morguefile.com

Stenalderkost Palæo, low carb-diæter og Dukankure. Kure fulde af protein hitter blandt mange – men de kan få sundhedsskadelige konsekvenser. Sådan lyder budskabet fra Per Brændgaard, der er uddannet i humanernæring og leder af Center for Ernæringsformidling:

– For meget protein medfører en øget risiko for hjertekarsygdomme, nyresygdomme og – som den nye forskning peger på – en markant øget risiko for kræft. Samtidig ser man nu også, at for meget protein er med til at øge risikoen for, at man dør tidligere. Og det skal ikke være langt over den anbefalede mængde, før det kan medføre problemer.

Han forklarer, at for meget protein er med til at øge celledeling og cellevækst i kroppen. Og det betyder, at potentielle kræftceller i kroppen også vil kunne begynde at vokse ved et højt proteinindtag.

– Jeg spiser det røde kød helt roligt, uden jeg er bange for, at jeg får kræft eller alle mulige andre sygdomme. Alt andet ville være at være unødigt paranoid, spørger du mig.

William Larsen, tilhænger af stenalderkost

Især det røde kød kan være farligt

I et nyt studie fra University of Southern California har man undersøgt, hvilken betydning en meget proteinholdig kost har for midaldrende mennesker. Undersøgelsen peger på, at det især er et stort indtag af de animalske proteiner – især fra rødt kød – der kan få sundhedsskadelige konsekvenser. Konklusionen er, at risikoen for kræft firdobles blandt de midaldrende, der har en meget proteinrig kost modsat dem, der spiser en kost med mindre protein.

Læs mere: Din proteinsnack er en usund kaloriebombe

– Det, der så er særligt ved det røde kød, er, at udover at indeholde meget protein indeholder det også det røde farvestof hæmoglobin, som på forskellig vis går ind og påvirker cellerne i tarmen og på den måde har en kræftfremkaldende effekt. Så derfor handler det både om lade være med at overspise protein, men også om, at man lader være med at overdrive det røde kød, fortæller Per Brændgaard.

De officielle kostråd i Danmark anbefaler netop også, at man skærer ned på det røde kød og vælger det magre kød, såsom kylling og fisk, som alternativ. Det er et råd, der ikke stemmer helt overens med principperne for stenalderkosten.

Tilhænger er ligeglad med forskningen

Protionkurene skærer ned på kulhydrater som pasta, ris og kartofler og lader proteinkilderne i kosten være centrale. En sådan livsstil lever 25-årige CBS-studerende William Larsen efter, der er stor tilhænger af den såkaldte stenalderkost. Han mener, at risikofaktorerne ved proteinkurene er noget, man skal tage med et gran salt:

– Jeg tror, at uanset hvilken slags kur, du tager udgangspunkt i, kan du finde nogle negative ting ved det, så den forskning er jeg ret ligeglad med.

Og skal han forholde sig til, at det røde kød kan have påviste sundhedsskadelige konsekvenser, er han ikke i tvivl:

– Jeg spiser det røde kød helt roligt, uden jeg er bange for, at jeg får kræft eller alle mulige andre sygdomme. Alt andet ville være unødigt paranoidt, spørger du mig.