Kulturhus for børn: Mormor, Herbert og Holger læser om numser

Herbert og Holger følger nøje med i historien om Mira, der i svømmehallen præsenteres for forskellige kvindekroppe.

Uret har netop passeret 12:30 onsdag eftermiddag. Ved bordet sidder Ellis Hybholt med sine børnebørn Herbert og Holger på tre og fire år. De lytter fuldstændig opslugt til bibliotekaren, som læser højt fra bogen »Bare numser«. Fortællingen følger barnet Mira, der skal i svømmehallen med sine forældre.

– Mira går med mor ind i damernes omklædningsrum for at skifte tøj. Der er rigtig mange damer. Eller kvinder, som mor kalder dem. Det er sjovt at kigge på dem alle sammen. Numserne er meget forskellige: store, små, runde, firkantede, hvide, brune, rynkede, nuttede … Og så er der også rigtig mange bryster at kigge på, læser bibliotekaren højt.

Et anderledes arrangement for børn

Herbert, Holger og mormor Ellis Hybholt befinder sig i Kreativt hus, som i dag afholder arrangementerne:  »Højtlæsning om numser« og »Krop og numser i perler«.

Børnene sidder helt stille og følger nøje med, når bibliotekaren viser bogens illustrationer af forskellige kroppe. Imens tager perlepladerne form. Højtlæsningen er et forsøg på at sætte kroppen i børnehøjde ved at skabe samtale om kropsformer. Og det er lige præcis derfor, at Ellis Hybholt har taget drengene med i dag.

Læs også: “Er jeg normal?” Nyt teater iscenesætter unges seksualitet

– Børnehaven har bedt os om at snakke med børnene om det. Og så var jeg jo også lidt forberedt, hvis de skulle begynde at snakke om det, når jeg havde dem, siger hun.

Ellis Hybholt nyder deres store interesse for bogen. For kroppen er spændende og fylder mere og mere i drengenes lege og sprog – både hjemme og i børnehaven, forklarer hun. Hun fortæller om et besøg, hvor drengene i længere tid har leget en drillende leg, som centrerede sig omkring numser og andre kropsdele.

– Jeg havde tænkt, at det ville være sjovt i et stykke tid, men da det havde varet i lidt over en halv time, så synes jeg godt, at vi kunne tale lidt om noget andet. Men næste dag fortsatte legen, fortæller hun.

Det er i situationer som denne, at Ellis Hybholt har brug for hjælp til, hvordan hun sammen med børnene skal tale om kroppen og håndtere det, når børnebørnene bruger deres sprog omkring kroppen i drillende lege.

Der læses højt fra bl.a. “Den store numsebog” og “Måsen”. Imens kan børnene lave perleplader af numser. Foto: Emma Lindquist

En bekymrende udvikling

Ellis Hybholt har bemærket, at kroppen er blevet en mere eksplicit interesse for børn i en tidligere alder, end dengang hendes børn var små.

– Jeg spolede min hjerne 40 år tilbage og tænkte på mine børn. Var det virkelig sådan? Jeg kunne da godt huske lidt, men jeg kunne ikke huske, at der var noget i børnehaven, siger hun.

Udover Herbert og Holger er Ellis Hybholt bedsteforælder til fire piger på 4, 9, 14 og 17 år. Hun udtrykker en bekymring for især teenagepigerne:

– Alt det man har læst om, hvor kropsforskrækkede især pigerne er. Unge piger fokuserer så meget på, hvor slanke de skal være, og hvor godt de skal se ud, siger hun.

Hun er opmærksom på udviklingen og konsekvenserne for pigernes forhold til deres krop.

4 børnebøger som handler om kroppen
– »Bare numser« af Annika Leone og Bettina Johansson Carlsen
– »Den store numsebog« af Majbrith Andersen
– »Måsen der ville være en røv som sin far« af Helle Petersen
– »Alle har en bagside« af Anna Fiske

– Det synes jeg er ganske forfærdeligt, siger hun.

Hun mistænker, at presset især kommer fra de kropsidealer, pigerne præsenteres for på nettet.

Tilbage i Kreativt hus er klokken blevet 13:30, og Herbert er ved at lægge sidste hånd på perlepladen, mens Holger utålmodigt venter på, at de skal vende næsen hjemad.

Ellis Hybholt takker bibliotekaren for et godt arrangement. Hun og drengene er en oplevelse rigere: en samtale om numser med en fremmed voksen. En oplevelse, som måske kan påvirke den måde, drengene førhen har forholdt sig til forskellige dele af kroppen.