Det er ikke ligegyldigt, om det er mandlige eller kvindelige hænder, der udfører job med fremstilling af fødevarer, elektronik, medicin, tekstiler eller møbler. Kvinder, der arbejder i landets industrielle brancher, får nemlig en mindre timeløn end de mandlige kolleger, der udfører samme stykke arbejde.
Det fremgår af rapporten Lønforskelle mellem mænd og kvinder i industrien. Medarbejdere med håndværkspræget arbejde eller operatør- og monteringsarbejde, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har udarbejdet for fagbladet 3F.
89 kroner for 100 kroners arbejde
SFI har undersøgt industrimedarbejdere i alderen 25-59 år, der arbejder i den private sektor med håndværkspræget arbejde eller operatør-og monteringsarbejde.
Læs også: For få kvinder i kommunalpolitik
Der er hverken tale om ledere, mellemledere, elever, lærlinge eller arbejdere, der har et særligt betroet ansvar, fremgår det af rapporten. Medarbejderne udfører derfor stort set de samme arbejdsopgaver, og det er derfor bemærkelsesværdigt, at kvinderne får 89 kroner i timen, mens mændene får 100 kroner, mener seniorforsker hos SFI Mona Larsen, der står bag rapporten.
Der er nogle job, der regnes for kvindejob, mens andre regnes for mandejob. Lønforskellen begrundes derfor ikke med, at der er tale om mænd eller kvinder, men med at mændenes job er mere krævende end kvindernes.
Ligestillingsforsker Karen Valour Sjørup
– Det er velkendt, at kvinders timeløn i gennemsnit er lavere end mænds på arbejdsmarkedet. Ofte peges der på, at mænd og kvinder har forskellige typer jobs, at mænd oftere bliver ledere og så videre. Men det er bemærkelsesværdigt, at kvinder gennemgående også har en mindre timeløn, når de to køn tilnærmelsesvis laver det samme, siger hun.
Fakta om rapporten:
• Mænd får gennemgående en højere timeløn end kvinder
• Kvinders timeløn udgør i gennemsnit 89 procent af mænds timeløn bland medarbejderne samlet set
• Lønforskellene er størst inden for tekstil- og læderindustrien
• Lønforskellene er mindst inden for medicinalindustrien
Kilde: SFI rapporten Lønforskelle mellem mænd og kvinder i industrien.
Det arbejde kvinderne laver i industrien bliver generelt lavere lønnet. Det gælder eksempelvis for en rutinepræget industri som elektronikindustrien, hvor kvinder systematisk får en lavere løn end mændene, forklarer hun.
Læs også: Kønsforsker: Dansk liberalisme spænder ben for ligestilling
Og det kommer ikke bag på ligestillingsforsker Karen Valour Sjørup, der er lektor ved Roskilde Universitet.
– Lønforskel mellem kvinder og mænd er gældende i rigtig mange brancher. Der er nogle job, der regnes for kvindejob, mens andre regnes for mandejob. Lønforskellen begrundes derfor ikke med, at der er tale om mænd eller kvinder, men med at mændenes job er mere krævende end kvindernes. Går man ned i essensen af det, er det jo latterligt, når det inden for industrien er samme job, der udføres, siger hun.
Af rapporten fremgår det også, at lønforskellen mellem kvindelige og mandlige medarbejdere i industrien samlet set er mindre end forskellene i såvel den private sektor som på hele arbejdsmarkedet.