Når hver ottende kvinde har sex med en ny partner, finder hun det så svært at foreslå kondombrug, at hun aldrig får det gjort, fremgår det af en ny undersøgelse udarbejdet i forbindelse med Sundhedsstyrelsens netop afsluttede Kun med Kondom-kampagne. For kvinderne kan det være rigtig svært at sige »hvis det skal være uden kondom, er det ikke med mig,« lyder det fra Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på gynækologisk afdeling på Hvidovre Hospital:
– De skal selv vælge, hvem de går i seng med, hvornår og under hvilke omstændigheder. Derfor skal mange kvinder lære at sige fra og træffe deres egne valg, siger Charlotte Wilken-Jensen om det pres, kvinderne oplever.
»Hvad gør man så, hvis drengen ikke vil tage det på?« I de situationer gør vi rigtig meget ud af at sige til dem, at hvis han ikke har lyst til at tage kondomet på under sex, er det slet ikke det værd.
Sandra Schoustrup Klærke, Sexualist hos Ung til Ung i UngEgedal
Hos Ung til Ung i UngEgedal prøver de såkaldte Sexualister, der tager ud til ungdomsklubber og taler med de unge, dels at vejlede de unge kvinder om, hvordan de ikke skal bukke under for presset, og dels at kæde tanken om kondombrug og sikker sex sammen.
– Når vi fortæller om, at det er en rigtig god idé at bruge kondom, er der nogle gange en modig pige fra salen, der råber: »Hvad gør man så, hvis drengen ikke vil tage det på?« I de situationer gør vi rigtig meget ud af at sige til dem, at hvis han ikke har lyst til at tage kondomet på under sex, er det slet ikke det værd, siger Sandra Schoustrup Klærke, Sexualist hos Ung til Ung i UngEgedal.
Forhandlingen kan være svær
For de fleste kvinder tænder det ikke sexlysten, hvis man går i seng med nogen og samtidig er bange for at blive gravid, forklarer Charlotte Wilken-Jensen. Men der kan alligevel være mange grunde til, at kvinderne har det svært med at sige fra over for sexpartneren.
– Kvinden kan have svært ved at sige fra, hvis hun eksempelvis er forelsket i en, som hun gerne vil holde på, forklarer Charlotte Wilken-Jensen.
Det bliver pigerne, der har kondomerne med i håndtasken, og ikke drengene, der har dem med i lommen.
Charlotte Wilken-Jensen, overlæge på gynækologisk afdeling, Hvidovre Hospital
Det kan også være svært at forhandle med en, som kvinden ikke er i et fast parforhold med, om, hvordan man løser opgaven om at beskytte sig under sex, mener Jeppe Hald, ansvarshavende projektleder for rådgivningen af Sexlinien for Unge i Sex og Samfund.
Læs også: Er nødprævention blevet prævention?
Undersøgelse om unges kondombrug (16-25 år)
- 12,6 procent af kvinderne synes, det er svært at foreslå kondom i sengen, og får derfor ikke gjort det.
- 14,9 procent af kvinderne synes, det kan være svært at foreslå i situationen, og får som regel gjort det.
- 66,8 procent af kvinderne synes, det er okay at foreslå kondom, og har ingen problemer med at spørge.
- 5,7 procent af kvinderne ved det ikke.
- 75,1 procent af kvinderne ville blive glade for, at han tog initiativ til, at de skulle bruge kondom.
- 34,4 procent af mændene ville blive glade for, at hun tog initiativ til, at de skulle bruge kondom.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Nogle kvinder har nemt ved at sige, at kondomet bare skal på, for ellers går det ikke, mens andre synes, det er svært at skulle foreslå:
– Hvis man færdes i en omgangskreds, hvor kondombrug i høj grad bliver afvist, så kan det være svært at leve sin sexlyst ud og samtidig insistere på kondomer, siger Jeppe Hald.
Hvem har ansvaret?
Kvinderne føler, at de står med ansvaret for at sørge for at bruge prævention. Det skyldes, at det er dem, der bliver gravide, mener Charlotte Wilken-Jensen. Men det burde jo være et fælles ansvar, fordi det er en fælles aktivitet, der fører til en graviditet, forklarer hun:
– Det bliver pigerne, der har kondomerne med i håndtasken, og ikke drengene, der har dem med i lommen.
I både Sex og Samfund og Ung til Ung arbejder de på at få drengene til at blive en større del af overvejelserne om prævention og at gøre ansvaret mere fælles:
– Når vi fortæller om prævention ude i ungdomsklubberne, sidder drengene der, så de også kan blive mere oplyste. Det er jo klart, at drengene ikke vil blande sig i præventionsbrugen, hvis de ikke har nogen erfaring eller viden om det, siger Sandra Schoustrup Klærke.