Få styr på andelsboligkøbet

At købe andelsbolig kan være et godt alternativ til at leje  Foto: Flickr
At købe andelsbolig kan være et godt alternativ til at leje
Foto: Flickr

I takt med, at flere studerende forgæves søger efter bolig i hovedstaden, er det blevet mere attraktivt at købe andelsbolig. København Kommunes akutliste for hjemløse bliver længere for hvert år. I år 2013 kunne man ifølge Kollegiernes Kontor København vente op til fire måneder på en bolig.

Selvom andelsboligen er en tillokkende mulighed for at blive boligejer allerede i studietiden, er der en række faldgruber, man skal være opmærksom på:

Er andelsboligen overhovedet noget for dig?
Når du køber en andelsbolig, skal du overveje, om den måde at bo på, passer dig. – Overvej om du ønsker at bo i en andelsbolig. Når man køber en andelsbolig, bliver man medejer af en andelsboligforening. Man får eneret til at bo i den pågældende lejlighed, men man ejer den ikke, skriver Ejendomsforening Danmark i en pressemeddelelse.

Din bankrådgiver er til at forhandle med
Især førstegangskøberne er uopmærksomme på, at et banklån rent faktisk er en forhandlingssituation. Konsulent fra forbrugersitet Mybanker.dk Martin Andersen råder den købelystne til at have is i maven.

– Hos Mybanker.dk anbefaler vi altid, at man ikke blot nøjes med at indhente et tilbud fra et enkelt pengeinstitut men minimum 2-3, af den grund, at man øger sandsynligheden for at opnå en fornuftig rentesats, skriver han på Mybanker.dk.

Ejendomsmægleren er sælgers mand
Når du har fundet din drømmebolig, skal du huske, at sælgeren har en mægler som rådgiver. Som udgangspunkt har du ingen! Mægleren er betalt af sælger, og varetager derfor ikke dine interesser. Der kan derfor være god grund til at søge professionel hjælp.

– Som boligadvokat er jeg købers mand, og jeg varetager dermed alene købers interesser og er uafhængig af andre interesser, svarer boligadvokat Paul Johansen på spørgsmålet, hvad en boligadvokat får sit honorar for.

Gå andelsforeningens økonomi efter
Når du skal godkendes til at låne penge i banken, er det ikke kun din egen økonomiske situation, der er vigtig. Nogle andelsforeninger kan have en dårlig økonomi, der i sidste ende kan koste dig dyrt.

– Undersøg hvilke lån foreningen har optaget – oplysningerne vil fremgå af foreningens årsregnskab. Har foreningen eksempelvis optaget flekslån eller fastforrentet lån? Overvej, om det er konsekvenser, du kan leve med, råder Ejendomsforeningen Danmark til.