Lejere lejer bolig ud ulovligt gennem Airbnb

Foto: Pixabay.com. Lejere udlejer sin bolig uden at kende konsekvenserne.
Foto: Pixabay.com.
Lejere udlejer sin bolig uden at kende konsekvenserne.

Airbnb bliver af mange anset for en populær måde at leje sin lejlighed ud og tjene lette penge. Men i virkeligheden er der mange udlejere, som bryder loven uden at vide det, når de lejer ud gennem Airbnb. Ifølge lejeloven er det nemlig ulovligt at leje sin lejebolig ud, medmindre man har fået tilladelse af udlejeren. Konsekvenserne er for eksempel, at man kan risikere at blive smidt ud af sin lejlighed. Men det er ikke altid, at lejerne er opmærksomme på, at de skal have tilladelse. Det var blandt andet tilfældet med Lisa.

Læs også: Forfatter: Vi skal dele mere

Lisa og hendes roommate havde et par gange benyttet Airbnb til at leje deres fælles lejebolig ud, for at tjene nogle lette penge, men en dag gik det galt. Lisa og hendes roommate havde gennem Airbnb aftalt at en engelsk familie skulle komme og bo i deres lejlighed i to dage.

Vi vidste det ikke, og vi havde heller ikke tjekket op på om vi måtte eller ej. Vi gjorde det bare, og tænkte at det var nemme penge.
Lisa

Før lejernes ankomst, havde de gjort lejligheden ren og ved en fejl kommet til at stille skraldet uden for deres hoveddør.

– Vores udlejers søn er vores nabo, og han banker på for at fortælle, at vi skal fjerne skraldet fra døren, og så sker det, at det er nogle andre, der åbner, fortæller Lisa, der ønsker at være anonym, fordi hun er bange for at blive smidt ud af sin lejlighed.

Kort tid efter ringer udlejerens søn til Lisa og hendes roommate.

– Han fortæller os, at det, vi har gjort er strengt forbudt, og at det er udsmidningsgrund, og at vi skal stoppe med at leje lejligheden ud øjeblikkeligt.

Lisa og hendes roommate var ikke klar over, at de skulle have tilladelse fra deres udlejer før de lejede lejligheden ud til den engelske familie.

– Vi vidste det ikke, og vi havde heller ikke tjekket op på om vi måtte eller ej. Vi gjorde det bare, og tænkte at det var nemme penge.

Foto: Wikimedia Commons. Advokat mener ikke at Airbnb har informationspligt
Foto: Wikimedia Commons.
Advokat mener ikke, at Airbnb har informationspligt

Set i bakspejlet mener Lisa, at Airbnb også bærer en del af ansvaret for at informere lejerne om, at de skal huske at få tilladelse.

Fakta om Airbnb

405.000 gæster har brugt Airbnb til at besøge Danmark i det seneste år

337.000 danskere har brugt Airbnb til at udforske verden

21.000 danske værter har delt deres hjem i det seneste år

Den typiske vært tjener 13.800 kroner ved at dele sit hjem 22 nætter om året

Kilde: Airbnb

– De kunne også godt have lidt oplysningspligt, fordi jeg tror, der er mange, som ikke tænker over, at de skal have tilladelse. Folk tænker på, at de hurtigt kan tjene 3.000 kroner og ikke på, om det er lovligt. Man regner jo med, at når en hjemmeside tillader det, så må det jo være okay.

Men ifølge advokat Søren Vasegaard Andreasen kan man ikke holde Airbnb ansvarlig.

– Lejeren der vil leje ud, skal have tilladelse fra udlejeren, men Airbnb er ikke forpligtiget til at vejlede om hvordan de danske lejeregler er, for der må være en forventning om, at lejerne selv kender reglerne.

Læs også: Udenlandske studerende bliver snydt på boligmarkedet

Boligordfører fra Socialdemokraterne, Jan Johansen, mener ligesom Søren Vasegaard Andreasen at lejere skal overholde lejeloven. Alligevel syntes han, at Airbnb burde informere deres kunder

– Når Airbnb laver en kontrakt, så burde de gøre opmærksom på, at i dansk lejelovgivning skal man have tilladels,e før man lejer sin lejebolig ud.

NetAvisen har forsøgt at få en kommentar fra Airbnb, men firmaet har ikke ønsket at deltage.

Lisa er et opdigtet navn, men redaktionen er bekendt med hendes rigtige navn.