Flere hundrede står i boligkø til skandaleramt byprojekt

Første spadestik taget d. 13 april i Vinge med borgmester John Schmidt Andersen (V) i førersædet.
Foto: Frederikssund Kommune

Projekt ’byg en by på en bar mark’ har i Vinge haft store udfordringer med at løfte sig fra grusgraven. Byggeprojektet blev i 2017 vingeskudt på grund af manglende indtægter på et millionbeløb, og kommunen valgte derfor at dreje nøglen om på gravemaskinerne og sætte projektet på pause. Siden da har kommunen genoptaget byggeriet, og til trods for ventetiden, er efterspørgslen på de nye almene boliger allerede stor.

En af de borgere, der kan se frem til at flytte ind i en af de 198 almene boliger til næste år, er 63-årige plejemedarbejder Ann Birgitte Franke fra Kundby i Nordvestsjælland. Ann Birgitte Franke har stået på venteliste, lige siden Vinge oprindeligt blev et projekt. Snart bliver projektet dog virkelighed, og hun ser frem til at flytte ind næste år.

– Vi har allerede familie i Vinge, og vi synes, det er et fantastisk område, siger Ann Birgitte Franke.

Karsten Pedersen, projektudviklingschef på opførelsen af de 198 almene boliger i Vinge by, er sikker på, at endnu flere vil skrive sig på venteliste, som tiden skrider frem, og boligerne skyder op.

– Jeg tror på, vi har over 1.000 på en venteliste, den dag boligerne er klar, siger Karsten Pedersen.

Boligselskabet Rosenvænget med Domea som forretningsfører og Mangor & Nagel som arkitekt på projektet, er klar til at gå i gang med opførelsen af boligerne, så snart byggetilladelsen kommer i hus.

Ann Birgitte Franke er en af de over 600 borgere der står på venteliste.
Foto: Ann Birgitte Franke

Stor efterspørgsel fra børnefamilier og seniorer

Jørgen Bech (V), byrådsmedlem og formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikssund kommune, er begejstret for den store efterspørgsel på boligerne.

Fakta om de almene boliger i Vinge

Boligerne opføres i størrelsen ca. 70-110 m2

Der vil være 2-4 rum i boligerne

Man kan forvente at betale 6.500 kr. ekskl. forbrug for ca. 80 m2

Boligerne bygges som to etagers rækkehuse og punkthuse i 8-10 etager

Den forventede indflytning for 1. etape er foråret 2022

Kilde: Domea.dk

Visualisering: WE Architecture og Mangor & Nagel Arkitekter

– Det er glædeligt, at det går den rigtige vej, og at så mange gerne vil bo i kommunen. Vi gør, hvad vi kan for at imødekomme efterspørgslen. Der skal være rum og plads til, at de, der gerne vil bo i kommunen, kan komme til det, siger Jørgen Bech (V).

Læs også: Ny motorvejsstrækning giver Frederikssund vokseværk

Efterspørgsel er primært kommet fra børnefamilier og seniorer fra lokale nabobyer, men der er også interesse fra tilflyttere fra Storkøbenhavns-området.

En vinge af både by og landskab 

Vinge kommer til at danne rammerne for byggerier i op til 8-10 etager, og samtidig kan beboerne se frem til et grønt landskab liggende lige ved fødderne.

Det er kombinationen mellem by og grønne, landskabelige værdier, som ifølge Karsten Pedersen, er årsag til den store efterspørgsel.

Ambitionen er, at Vinge by hurtigt tager form, og vokser til at blive et samlet bæredygtigt bysamfund, der vokser de næste årtier.

De mange interesserede borgere må dog vente til næste år, før de kan blive en del af Vinge by.

Projektet mangler nemlig stadig at få byggetilladelse, men ifølge Jørgen Bech (V), byrådsmedlem og formand for Plan- og Miljøudvalget, forventes den at lande på skrivebordet i løbet af kort tid.

– Netop på grund af denne her store efterspørgsel, så oplever vi jo også en stor utålmodighed. Folk synes, det går for langsomt. Det kan jeg godt forstå, netop når der er så stor efterspørgsel. Men der er nu engang nogle processer, der skal gennemgås for at man kan sikre, at alt foregår i god ro og orden, siger Jørgen Bech (V), byrådsmedlem og formand for Plan- og Miljøudvalget.

Skandaleramt byprojekt 

Byrådet i Frederikssund kommune havde storslåede planer om at etablere et af danmarkshistoriens største byggeprojekter, der blandt andet skulle byde 20.000 indbyggere velkommen til Vinge by. I 2017 kollapsede projektet om sig selv, og kommunen afbrød samarbejdet med AP Ejendomme og MT Højgaard, der skulle være med til at udvikle byen.

Kommunekassen led et enormt gab på 100 millioner kroner i kommunens budget for år 2017. En aktindsigt, som DR har fået, afslører, at det storslåede byprojekt kostede Frederiksund kommunes skatteborgere hele 387 millioner kroner fra 2009 til 2018.

Læs også: Snart kan du drømme sødt i en containerbolig i Roskilde

Kommunen stemte efterfølgende en spareplan på 100 millioner kroner igennem.

Til trods for de mange skandaler der har regnet nedover byprojektet, tror Byrådet i Frederikssund Kommune fortsat på Vinge, og nu skal det almene boligbyggeri forhåbentlig puste nyt liv i den skandaleramte bydel Vinge.

Sådan gjorde vi: Journalisten var i medierne blevet gjort opmærksom på, at der skulle opføres 198 almene boliger i Vinge. Journalisten var derfor interesseret i at finde ud af, hvor stor efterspørgsel der var på boligerne, særligt efter de mange skandaler, der har sværmet om projektet i Vinge.