LO: Lønmodtagerne kan være tilfredse

Harald Børsting LO's formand mener der er god grund til tilfredshedFoto: m.lo.dk
Harald Børsting, LO’s formand, mener der er god grund til tilfredshed
Foto: m.lo.dk

Forhåbentligt vil det nu lykkedes at tilfredsstille de resterende 35.000 personer i de private erhverv som blandt andet er malere, slagtere og VVS’ere. Mandag morgen kom en mæglingsskitse i hus for den sidste gruppe, der ikke har kunnet proppes ned i den første kasse af overenskomstforhandlinger, og fagforeningerne reagerer med stor opbakning.

Overenskomsten rummer 500.000 ansatte i private virksomheder og hertil de 35.000, som ikke har selv har kunnet komme til enighed ude i organisationerne. Overenskomstforhandlingen betyder større sikkerhed for de ansatte, der mister deres job, en intensiveret kamp mod socialdumping og sidst men ikke mindst at lønmodtagerne står til at få en højere løn.

– Lønmodtagerne kan være tilfredse, siger LO’s formand Harald Børsting til TV2NEWS.

Forhandlingerne om overenskomsten for 2014, der skal være gyldig de næste tre år frem, har for nogle grupper været så vanskelige, at de i dag er blevet samlet op af forligsmandens mæglingsliste. Mæglingslisten berører de 35.000 privatansatte og dækker som nævnt over – malerne, slagterne og VVS’erne.

Man må forvente, at det som forhandlerne fra de forskellige organisationer har forhandlet sig frem til er i de ansattes interesse, og derfor vil lande i god jord, Svend Bie, underdirektør i DA.

500.000 skal stemme

Mæglingslisten er et kompromis, for de grupper der ikke kunne blive enige, og er blevet til i samarbejde mellem LO, DA, 3F og HK.

Overenskomstaftale 2014

Overenskomsten berører 500.000 ansatte i de private virksomheder

Heraf får mæglingsforslaget 35.000 privatansatte

  • VVS’ere
  • Malere
  • Slagtere

Mæglingsforslaget garanterer vilkår, der matcher de indgåede forlig i den overordnede overenskomst

Nu på fredag d. 21. marts bliver det samlede forslag sendt til de forskellige organisationer, og herefter står det til afstemning blandt de 500.000 ansatte, fortæller underdirektør i DA, Svend Bie. Hver især skal organisationerne stemme om noget forskelligt afhængig af, hvad de i de enkelte grupper er blevet enige om. Afstemningen slutter d. 11. april og ifølge Kenneth Thue Nielsen, kommunikationschef  i LO, regner man ikke med, at den ændrer noget i udspillet til overenskomsten.

– Vi har en rigtig god fornemmelse, og vi forventer, at folk stemmer til enighed. Alt i alt får folk flere penge mellem hænderne, siger Kenneth Thue Nielsen.

Tilfredshed om skærpet fokus på socialdumping

Der vil blive stillet skarpere på socialdumping blandet andet ved brugen af vikarer på produktionsområdet, og den nye aftale betyder, at fagforeningerne får større indsigt i lønforholdene, fordi der helt praktisk bliver øget gennemsigtighed omkring vikarernes lønforhold. Det hjælper tillidsmanden på arbejdspladsen til at holde et skarpt øje.

DA er også positivt indstillet over for aftalen og de tre fokuspunkter, og forventer at møde tilfredshed fra de ansatte:

– Man må forvente, at det som forhandlerne fra de forskellige organisationer har forhandlet sig frem til er i de ansattes interesse, og derfor vil lande i god jord, siger Svend Bie, underdirektør i DA.

Overenskomstforhandlingen for 2014 har generelt mødt stor tilfredshed. Samlet har 90-95% af de ansatte kunnet komme til enighed, hvoraf de sidste 35.000 ansatte, nu også forventes at kunne hentes hjem.