Lokale elbusser er godt for klimaet og turismen

Dieselbusser skal udskiftes med elbusser. Det begejstrer både borgere og turister i Roskilde. Foto: Pressefoto Umove.

Nu skal Roskilde Kommune være i spidsen for miljøvenlig transport. Kommunen bliver den første kommune i landet med partikelfri busser.

I foråret 2019 ruller de første elbusser ud i Roskilde Kommune. De skal være et CO2-venligt alternativ til de dieselbusserne, der kører i dag. Ambitionen er ikke blot at mindske CO2-niveauet, men busserne støjer også væsentligt mindre og udleder ingen partikler.

– Vi oplever, at borgerne i Roskilde Kommune efterspørger et godt byliv, og det indebærer altså mindre støj og renere luft, siger Karim Friis Arfaoui, formand for Klima- og Miljøudvalget.

  • Den oplevede støj fra en elbus er mindre end halvdelen af støjen fra en dieselbus.
  • I Roskilde Kommune overgår 1,3 mio. kørte kilometer om året fra diesel til el.
  • Elbusser i kommunen sparer udledningen af 1.400 tons CO2.
  • Udgiften for kommunen for at skifte til el er tæt på 0 kr.
  • Movia modtager støtte fra EU’s ELENA facilitet (under Horizon 2020 programmet) til at forberede omstilling af busser og havnebusser til eldrift.
    Kilde: Roskilde Kommune.


Læs også: 
Snart ruller de selvkørende busser

En grøn by er en stolt by

Ifølge Roskilde Kommune, skal de nye elbusser være med til at gøre Roskilde by et mere attraktivt sted at besøge og handle. Elbusserne støjer nemlig halvt så meget som dieselbusserne. Men de nye elbusser er ikke de eneste køretøjer, kommunen har investeret i. Også de nye ladvogne, der vedligeholder byens grønne områder, kører på el. Det var et produkt, der ikke var på markedet, før Roskilde Kommune efterspurgte det.

– Vi tror på, at de nye køretøjer er med til at give Roskilde Kommune et grønt image, et image som giver borgerne i Roskilde stolthed. Med de her busser og køretøjer kan borgerne i hverdagen se, at byen aktivt gør noget for at forbedre klimaet, siger Karim Friis Arfaoui.

Hos Roskilde Erhvervsforum, der driver Visit Roskilde, har man også svært ved at få armene ned over udsigten til et mere klimavenligt image.

– Hvis du googler Roskilde og klimavenlig by, dukker der måske ikke så meget op i dag, men tiltag som dette vil være med til for alvor at sætte Roskilde på landkortet som en foregangsby på klimaområdet, siger Marie-Louise Munter, formand for Erhvervsforum i Roskilde Kommune.

Et grønt image kan være godt for turismen

Det klimavenlige image kan ifølge Marie-Louise Munter være med til at lokke journalister til at skrive om byen, og for nylig delte den amerikanske ambassade i USA nyheden om elbusserne. Hos Erhvervsforum i Roskilde er man bevidst om, at folk søger særlige oplevelser.

– Vi oplever, at turistgrupper i dag er fragmenterede grupper, der opsøger forskellige nicher. Det kan være arkitektur som ved Materielgården eller vikinger hos Vikingeskibsmuseet. De nye elbusser og et klimavenligt image kan simpelthen være med til at lokke en ny gruppe af turister til byen. Turister som synes, tiltag for bedre klima er spændende, siger Marie-Louise Munter.

Sådan gjorde vi: Journalisten læste pressemeddelelsen om de nye elbusser i Roskilde. Journalisten opsøgte efterfølgende formanden for Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune for at få en kommentar. Journalisten ville finde ud af, hvad man vurderede, de nye busser betyder for Roskildes image.