En enkelt dagligvarebutik med 2 boliger, mindre plads til butikker, løsninger på trafikale problemer og en forhøjet bebyggelsesprocent på 40. Det er blot nogle af de forslag, som lokalplanen for Bolbrolunden indeholder. Lokalplanen blev præsenteret til byudviklingsmødet tilbage i september 2022 og har netop været i offentlig høring i Hørsholm.
Forslagene til Bolbrolunden kommer efter, at grundejeren tidligere har haft nogle ønsker om at ændre butikscenteret.
Det har skabt delte meninger og debat blandt beboerne i den lille lokale by, men nu vil formanden for byudviklingsudvalget Charlotte Kirchheiner Hansen (K) sætte en stopper for den del af lokalplanen, som omhandler Bolbrolunden.
– Vi har arbejdet med det her projekt i et par år, men nu kommer vi til at trække den seneste lokalplan tilbage, der vedrører Bolbrolunden. Borgerne er nemlig ikke tilfredse med det, siger hun.
Et af forslagene som borgerne blandt andet ikke er tilfredse med, er den del, der tillader opførelsen af en dagligvarebutik, der er dobbelt så stor som det nuværende butiksareal.
• Bolbrolunden er en enklave af butikker omkring Bolbrovej og Vallerød. Her er der en slikbutik, frisørsalon, blomsterbutik, pizzeria og en tom Aldi, der er 30 år gammel
• Aldi-butikken har ligget der siden begyndelsen af 90’erne. Alle Aldi-butikkerne lukkede i 2023.
• Bolbrolunden og Aldi er to separate matrikler, men står lige ved siden af hinanden
• Bolbrolunden står i et villaområde
Kilde: horsholm-rungsted.dk
Fordi Bolbrolunden ligger i et tæt bebygget villaområde, har mange beboere kæmpet imod en udvidelse.
– At bebyggelsesprocenten er blevet sat op for området, er simpelthen gået over mit hoved. Alene det skulle ikke have været gået igennem. Men nogle gange sker der svipsere, fortæller hun.
Ifølge formanden er det vigtigt at holde fast i det lokale miljø, der er i Bolbrolunden, da der også skal være liv uden for byens centrum, lyder det.
Ikke mindst slår hun fast, at lokalerne til den tomme Aldi igen bør fyldes med butiksliv, og at de små butikker stadig skal bevares.
Hvad med de beboere, som mener, at Bolbrolunden skal nedlægges?
– Som politiker er det altid kunsten at prøve at komme hele vejen rundt. Men i den her sag ønsker langt de fleste, at Bolbrolunden bevares, og her flugter jeg fuldstændig med borgerne, lyder det fra formanden.
Ifølge Otto B. Christiansen, som tidligere har været medlem af kommunalbestyrelsen og partiet Konservativ, mangler forslaget gennemslagskraft.
– Det virker til, at vi ikke ved, hvad planen er overhovedet, hvis man vil lave en så stor dagligvarebutik. Det lader til, at man er nødt til at nedlægge de små butikker, og så ødelægger man principielt Bolbrolunden, siger han.
Læs også: Borgere sagsøger Hørsholm Kommune i sag om olieforurening
Ifølge ham knækker filmen, når formanden sender en lokalplan i høring, der har gjort folk dybt urolige, men at hun nu siger noget helt tredje, siger Otto B. Christiansen.
Derfor undrer han sig over, at forslaget nu bliver trukket tilbage.
Bolbrolundens evige kvaler
I hele fem år har Bolbrolunden været et populært samtaleemne blandt byens beboere og politikere. Byudviklingsudvalget har møde efter møde forsøgt at finde en løsning på de udfordringer i Bolbrolunden uden at gå imod borgernes ønsker.
Men der er stadig ikke fundet en løsning.
De lokale beboere i Hørsholm kan derfor ikke blive enige om, hvorvidt eller hvordan der skal ske en ændring ved butikscenteret. Og med den seneste lokalplan, er der stadig splittelse.
Trafikale udfordringer
Særligt afslører den nu tilbagetrukne lokalplan, at der er trafikale udfordringer ved Bolbrolunden. Blandt andet skyldes det, at den ligger i et område, hvor der er smalle veje og ingen mulighed for parkering. Og som det fremgår i lokalplanen, skal det løses.
Ifølge Otto B. Christiansen klinger det meget hult, at man vil løse de trafikale udfordringer, men at lokalplanen viser en forhøjet bebyggelsesprocent.
– Hvis der opføres en dagligvarebutik på 1.000 kvadratmeter, og lokalplanen siger, at der skal være 1 parkeringsplads for hver 25 kvadratmeter forretning, der er. Det svarer til 40 parkeringspladser derovre. I dag er der 13. Jeg ved ikke, hvor resten af de parkeringspladser skal komme fra, lyder kritikken.
Læs også: Busruter ændres: “Måske får jeg ikke set halvdelen af min familie særlig meget”
For formanden Charlotte Kirchheiner Hansen (K) er det væsentligt at handle på de bekymringer om trafik og parkering, der ifølge hende skal løses.
– Folk er bekymrede for en større butik, fordi det vil betyde mere trafik og sværere parkering. Det er selvfølgelig ret væsentligt at løse udfordringer med parkering, trafik og store lastbiler, siger hun.
”Hvis lokalplanen bliver en realitet i fremtiden, sætter jeg en del ting på pause”
Hvis der i fremtiden sker ændringer i Bolbrolunden, eller hvis lokalplanen alligevel gennemføres, vil det især påvirke butiksejerne. En af dem er slikbutiksejer af Pinocchio Can Sen, som fortæller, at slikbutikken er hans eneste levebrød.
– Hvis lokalplanen bliver en realitet i fremtiden, vil det betyde, at jeg bliver nødt til at sætte en del ting på pause. Jeg skal være på udkig efter et nyt lokale her i området, men det vil være svært at skulle starte fra nul igen, siger han.
Af og til spørger kunderne ham, hvad der kommer til at ske med slikbutikken, hvortil han svarer, at han håber, at intet sker, fortæller han.
– I hverdagene og især om fredagen kommer alle skolebørnene og familierne for at købe slik og drikkevare. Det er sådan et lille eventyr for børn, når de kommer herned, siger han og fortsætter:
– Alle os, der driver en butik her, vil være utilfredse med, at Bolbrolunden skulle nedlægges, fortæller slikbutiksejeren.
Ifølge den 25-årige ejer er slikbutikken med til at gøre beboernes hverdag nemmere i Hørsholm. Desuden har han de fleste besøgende kunder i Bolbrolunden, hvor han netop får over 200 pakker hver dag.
– Vi har før skulle forholde os til en lignende lokalplan for nogle år tilbage. Det skete, da vi overtog butikken første gang i 2019. Der tænkte vi, at det ikke kan være rigtigt, at det allerede skal nedrives, og at vi alle skal slutte karrieren efter et år, siger han.
Spørger man lokalbeboeren Peter Andreas Ravnbak, er det ærgerligt, at ingen kan blive enige.
– Jeg synes det er ærgerligt, at vi bor i et lokalt samfund, hvor vi ikke kan finde ud af at få snakket os til rette, siger han.
Peter Andreas Ravnbak bryder sig ikke om at være en del af et nabolag, som står og mangler en dagligvarebutik.
– Det er ikke rart at bo i et lokalområde, hvor der står tomme butikker. Det lugter sådan af udkantsdanmark og butiksdød, siger han.
Om morgenen er det næsten umuligt at komme frem til skolen, som hans børn går på. Derfor forstår han også godt, hvorfor de folk som bor tæt på, ikke ønsker, at trafikalsituationen forværres, siger han.
– Man kan ikke lukke øjnene for udviklingen, fordi man har en romantiseret forestilling om, at alt skal være som i gamle dage, fortæller den 55-årige lokalbeboer, som ønsker, at der sker en ændring.
Selvom lokalplanen skal behandles torsdag, har formanden for byudviklingsudvalget oplyst, at den trækkes tilbage.
Sådan gjorde vi: Journalisten fik idéen fra et Facebook-opslag, som blev delt i gruppen “Hørsholm Rungsted beboergruppen”. Her markerede en politiker, at en lokalplan lige havde været oppe at vende. Efterfølgende er alle kilder blevet interviewet telefonisk, og en kilde er blevet yderligere interviewet i en butik.