Lovbrud uden nogen straf eller konsekvenser

Selvom man først må hænge plakater op ved midnat, udnyttede Liberal Alliance, kommunens manglende vilje til at håndhæve loven.
Selvom man først må hænge plakater op ved midnat, udnyttede Liberal Alliance, kommunens manglende vilje til at håndhæve loven.                                                    Foto: Twitter

Klokken 00.00 natten til lørdag går plakathelvedet løs! Der må alle partier hænge valgplakater op i lygtepæle ved vejene, og efter få timers ophængning finder kandidaterne sandsynligvis ikke mange attraktive pladser ved vejene. Det får nogle partier til at tyvstarte, og det er ulovligt. Men kommunen har ikke tænkt sig at gøre noget ved det af den grund.

Fakta om valgplakater

  • Klokken 00.00 natten til lørdag må man lovligt hænge valgplakater op, indtil da er det ulovligt.
  • Kommunen giver partiet en påtale, hvis der bliver hængt valgplakater op for tidligt.
  • Kommunen kan også klippe plakaterne ned på partiets regning, men vil ikke benytte sig af den mulighed i år.

– Det er en påtale vi giver dem, som hænger plakater op før tid. Det er ikke lovligt, og vi har nu ved dette valg mulighed for at klippe plakaterne ned for partiernes regning, udtaler Trine Buus Karlsen, Leder af anlægs og drifts afdeling i Aarhus Kommune.

Hvis kommunen vil have, at vi lige klipper snoren på de 100 plakater og så sætter en ny strip på, jamen så gør vi da bare det.
Lars Boje Mathiesen, spidskandidat for Liberal Alliance i Aarhus Kommune.

Aarhus Kommune har nu ikke tænkt sig at klippe plakater ned for partiernes regning ved dette valg, og giver i stedet en 24 timers frist, til at partierne selv kan gøre det.

Går den, så går den

At der ikke har været nogen straf for at hænge plakater op, har man udnyttet hos Liberal Alliance, hvor spidskandidaten i Aarhus, Lars Boje Mathiesen, har brugt torsdag nat til at plastre Aarhus til med 100 valgplakater. Men på trods af at Mathiesens modkandidater protesterer højlydt på Twitter, ser Mathiesen det blot som en lille gimmick.

Læs brugernes reaktion på Twitter: Hov! det må man da ikke endnu?

– Vi har gjort det som en lille gimmick, for at stille fokus på nogle af de rigide regler, som der er i Aarhus Kommune, forklarer Mathiesen om de 100 ulovlige valgplakater.

Liberal Alliance har nu fået en påtale af Aarhus Kommune og skal tage de ulovlige plakater ned inden for 24 timer. Det betyder dog, at vi er kommet på den anden side af midnat, og at de ulovlige plakater pludselig er ganske lovlige. Med andre ord har Lars Boje Mathiesen kunnet gafle alle de gode pladser fuldstændig ustraffet.

– Hvis kommunen vil have, at vi lige klipper snoren på de 100 plakater og så sætter en ny strip på, jamen så gør vi da bare det, fniser Mathiesen om den inkonsekvente lovgivning.

Mathiesen er også sikker på, at Liberal Alliances valgplakatsstunt bærer frugt, og at lovgivningen ændres før næste valg, så man kan hænge plakater op, når man lyster.

– Vi har jo bare tyvstartet lidt før, de andre har tyvstartet, og det har skabt en masse fokus. Jeg er overbevist om, at den her gimmick kommer til at ændre noget, erklærer Mathiesen.

Det er nu ikke sikkert, at Liberal Alliance får held med det, da Aarhus Kommune erklærer, at man vil være mere konsekvent næste år og klippe plakater ned på de skyldige partiers regning.