Sygeplejerske: »Hvis jeg betaler for min egen spisepause, så løber jeg ikke på et hjertestop«

Danske sygeplejersker står sammen om at vise deres værd. Foto: Helle Storm

Kort om OK18 

  • OK18 omfatter 745.000 offentligt ansatte
  • 6.000 af Dansk Sygeplejeråds medlemmer vil gå i strejke
  • Konflikten kan tidligst træde i kraft 4. april
  • Sophie Løhde (V) har svaret igen på strejkevarsler med lockout, der kan ramme 440.000 offentligt ansatte
  • Forligsmanden, der har til formål at forlige parterne, kan vælge at udskyde konflikten to gange 14 dage

Kilde: business.dk

Debatten om de offentlige overenskomstforhandlinger foregår i høj grad også på sociale medier. På Twitter raser sygeplejersker i disse dage over innovationsminister Sophie Løhde (V), som har beskyldt lønmodtagerne for at være alt for aggressive i deres forhandlingsmetoder og for kun at ville tage uden at give.

Det har blandt andet fået Maria Gade Madsen, sygeplejerske på Regionshospital Nordjylland i Hjørring, til at gå aktivt ind i debatten:

– Det provokerer mig rigtig meget, for jeg synes ved Gud, at jeg giver, fortæller Maria Madsen.

Tweet fra Maria Gade Madsen 2. februar 2018

I kølvandet på ministerens udtalelse er hashtags som #Sophieslønfest og #ViErMereVærd blevet født. De bliver brugt af vrede lønmodtagere i den offentlige sektor, som ikke vil beskyldes for at tage uden at give.

Den holdning deler Maria Gade Madsen med mange andre sygeplejersker, som ifølge hende repræsenterer et af de erhverv, hvor man hver eneste dag hjælper syge danskere.

– Jeg synes, at jeg giver hver dag, når jeg sidder og holder i hånden. Jeg føler, at vi er en kæmpe stor værdi i samfundet, men det afspejler vores løn absolut ikke, forklarer Maria Gade Madsen.

Hvis jeg betaler for min egen spisepause, så løber jeg ikke på et hjertestop
Maria Gade Madsen sygeplejerske Regionshospital Nordjylland, Hjørring

Læs også: Travlhed: Hver fjerde sygeplejerske dropper frokostpausen

Det kræver ikke lang tid at indse, at afskaffelsen af betalte spisepauser kan have fatale konsekvenser for patienter og borgere, mener Maria Gade Madsen.

Det kan få fatale konsekvenser, hvis hun faktisk ender med selv at skulle betale for sine 30 minutters  spisepause, som er det, arbejdsgiverne ønsker at få igennem i forhandlingerne:

– Hvis jeg betaler for min egen spisepause, så løber jeg ikke på et hjertestop. Betaler jeg for min egen pause, så behøver jeg ikke at blive på min arbejdsplads, og det kan ende med at få alvorlige konsekvenser, forklarer Maria Gade Madsen.

Tweet fra Helle Yndgaard Storm 26. februar 2018

Twitter sætter dagsorden

Det er et smart træk, at sygeplejersken rykker debatten ud på et medie som Twitter, da det i allerhøjeste grad er med til at påvirke forhandlingerne, vurderer Benjamin Rud Elberth, som er digital rådgiver med sit eget firma Elberth Kommunikation.

– Twitter er en oplagt platform til at sætte dagsordenen. Man når ud til langt flere mennesker, end hvis man eksempelvis skrev en lille klumme på Politiken, forklarer Benjamin Rud Elberth.

Læs også: Find dit næste job på Twitter

I dag får mange mennesker deres informationer fra sociale medier. Derfor kan tweets nå ud til alt lige fra forbundsfæller til folketingsmedlemmer, forklarer Benjamin Rud Elberth.

Dertil når man én særlig målgruppe, som kan være en fordel:

– Når man bruger Twitter, når man ud til rigtig mange. Ikke mindst når man ud til masser af journalister, som har stor indflydelse på at sætte dagsorden, forklarer Benjamin Rud Elberth.

Ved brug af hashtags som fx #Sophieslønfest og #viermereværd kan man som enkeltperson vise, at man er en del af en større debat, som foregår i det samme “visuelle rum”:

– Det, de kan skabe på Twitter, er en volumen. Det er ikke bare den ene sygeplejerske, men det er alle sygeplejersker, forklarer Benjamin Rud Elberth.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kommer fra et tweet om, hvad en nyuddannet sygeplejerske får i løn. I den forbindelse ønskede vi at se, hvordan Twitter fungerer som talerør for lønmodtagerne som påvirkes af OK18. Vi har været i kontakt med kilderne Maria Gade Madsen og Benjamin Rud Elberth, som er blevet interviewet over telefon.