Lukning af bosted skaber utryghed: »Min søn risikerer at blive endnu mere isoleret«

Bostedet Skovbo i Ølstykke, der snart skal lukke. Foto: Sara Montanari

De tre bosteder Bakkehuset, Dambo og Skovbo i Egedal står over for lukning, og for beboerne betyder det en usikker fremtid. Anne Hansens 22-årige søn, der lever med diagnoserne borderline, angst og depression, bor på Skovbo i Ølstykke – men skal nu finde et nyt hjem.

Anne Hansen har længe været utilfreds med det nuværende botilbud, men hendes bekymringer for, hvad der nu tilbydes hendes søn, er mindst lige så store. Anne Hansen er ikke kvindens rigtige navn, da sønnen ikke ønsker sin identitet oplyst af hensyn til hans omgang i lokalområdet. Redaktionen er bekendt med kildens fulde identitet.

Socialtilsyn Hovedstadens lukker bostederne efter kritik af utilstrækkelig kvalitet, høj ledelsesudskiftning og fejlplacering af beboerne. Egedal Kommune tilslutter sig Socialtilsynets kritik og erkender, at den “ikke har formået at løfte kvaliteten på bostederne tilstrækkeligt.” Det oplyser velfærdsdirektør Søren Trier Høisgaard på kommunens hjemmeside.

– Vi er enige med Socialtilsynet i, at det konkrete botilbud skal lukkes. Det vigtigste for os er at varetage beboernes behov. Desværre har vi ikke formået at løfte kvaliteten tilstrækkeligt under de givne omstændigheder.

Hvordan beboerne nu sikres en bedre fremtid, er spørgsmålet, som Anne Hansen står tilbage med.

Min søn tilbringer 90-95 % af tiden i sit værelse eller seng. Jeg har ønsket, han får en lille toværelses, så han i det mindste kan bevæge sig fra sengen og over i en sofa.
Anne Hansen, pårørende


Kommunens ansvar

Som mor har Anne Hansen oplevet de kritisable forhold på nært hold efter, at hendes 18-årige søn fik tildelt en bolig på Skovbo. Hun mener, at kommunen har svigtet de mest sårbare.

– Han er placeret forkert, og det tænker jeg, mange af dem har været hele tiden. Han har ikke været til tandlæge i alle årene. Personalet gør, hvad de kan, dem har vi aldrig kunne klage over. Det handler om kommunens manglende forståelse for, hvor dårlige de her mennesker egentlig er, siger hun.

Centerchef for Social og Handicap i Egedal Kommune, Tine Vesterby Sørensen, har kun ønsket at udtale sig i et skriftligt svar. Hun erkender, at kommunen ikke har formået at imødekomme nogle af beboernes behov tilstrækkeligt.

– Vi har iværksat en intensiv indsats for at forbedre deres trivsel, skriver hun, men uddyber ikke, hvad indsatsen indebærer.


Mangel på støtte

Det nuværende bosted fungerer som en regulær lejlighed, bortset fra at beboerne tilbydes 10 timer ugentligt med en kontaktperson. Det er et timeantal, som ifølge Anne Hansen er alt for lidt. Psykiatrien anbefalede døgnstøtte, men kommunen valgte den billigste løsning, mener hun.

– Borgerne skal selv vurdere, hvornår de har brug for hjælp og booke en tid. Mange af dem er så dårlige, at det kan de ikke. Min søn er enormt svær at motivere. Der skal arbejdes mere langsigtet, og det har der ikke været nok støtte til, siger hun.

Anne Hansen frygter, at sønnen bliver placeret i en etværelseslejlighed og dermed isoleres endnu mere.

– Min søn tilbringer 90-95 % af tiden i sit værelse eller i sengen. Jeg har ønsket, at han får en lille toværelses, så han i det mindste kan bevæge sig fra sengen over i en sofa.

Der skal arbejdes mere langsigtet, og det har der ikke været nok støtte til.
Anne Hansen, pårørende


Langt væk fra familien

Anna Hansen fortæller, at kommunen på nuværende tidspunkt foreslår bosteder i Hillerød eller Helsingør, men det vil rive sønnen væk fra alt velkendt. Hun tilføjer, at disse bosteder desuden ikke tilbyder mere end 10 timers støtte.

Lukningen af De Socialpsykiatriske Boligfællesskaber

  • De Socialpsykiatriske Boligfællesskaber inkluderer Bakkehuset i Veksø, Dambo i Stenløse samt Skovbo i Ølstykke.
  • Egedal Kommune skriver i et skriftligt svar, at de ikke kender ikke den præcise dato, og fortsat afventer den endelige afgørelse fra Socialtilsynet.
  • Ifølge informationer fra Anne Hansens søn sker lukningen til juni, juli eller august.

– Han kommer væk fra de få venner, han har. Han kommer væk fra os som familie. Vi er forbi flere gange om ugen og er en massiv støtte, fordi han har ikke råd til mad. Han har jo næsten ingen penge, fordi huslejen er så høj, siger hun.

Kommunens centerchef Tine Vesterby Sørensen svarer, at kommunen vil tage højde for borgernes sociale netværk i de nye boligplaceringer.

– Vi planlægger flytningen i samarbejde med borgerne og tager hensyn til deres behov, når vi finder nye boliger.


Pårørendes rolle

Kommunen arbejder alt for fragmenteret, og dem, der kender beboerne bedst – de pårørende – bør inddrages og bruges som sparringspartner, mener Anne Hansen.

– Vi inddrager pårørende i det omfang, beboerne giver samtykke. Generelt har vi et fint samarbejde med de pårørende, skriver Tine Vesterby Sørensen.

Anne Hansen oplever det dog anderledes.

– Vi har ingen kontakt til sagsbehandlerne, fordi de ser bort fra os som pårørende. På trods af, at min søn op til flere gange har underskrevet, at de godt må snakke med os, siger hun.

Anne Hansen understreger, at ikke alle beboere har pårørende, der kan kæmpe for deres rettigheder.

– Der var noget personale på bostedet, der sagde: Hvor er det synd for dem uden pårørende som dig til at hjælpe. Mange har ikke de muligheder. Og det vil sige, at de står i en endnu værre situation.

Sådan gjorde vi: Nyheden blev til på baggrund af en nyhed fra Egedal Kommune og artikler omhandlende lukningen af tre botilbud. Journalisten skrev et opslag på Facebook-gruppen ”Borgere i Egedal Kommune” og efterspurgte pårørende til beboere. Interview af den pårørende er foretaget telefonisk, mens spørgsmål og svar fra kommunens centerchef for Social og Handicap er foretaget skriftligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.