I 2012 blev Mac-computere angrebet som aldrig før. Det var blandt andet virussen Flashback, der ramte Mac-brugerne hårdt. Denne omfattende virus ramte angiveligt 600.000 Mac-computere. Dermed blev idéen om, at Mac-computere ikke er i risikozonen, for alvor afkræftet. Faktisk er de ligeså udsatte som Windows-computere, forklarer sikkerhedsekspert Shehzad Ahmad, der er chef for DK CERT.
Læs også: 600.000 Mac’er angrebet af trojansk hest
– Apples udlægning af, at Mac er fri for virus, den holder simpelthen ikke mere. Vores anbefaling er helt klart, at man skal have et antivirusprogram installeret på sin Mac, på samme måde som du skal på Windows, siger Shehzad Ahmad.
Antivirusprogrammerne er efterhånden opdateret til at tage højde for den trojanske hest Flashback, men hvis man eksempelvis ikke har installeret et antivirusprogram, kan man stadig blive ramt af den eller andre vira.
Selvom Mac-brugerne er godt på vej i forhold til sikkerheds-installeringer, vurderer Shehzad Ahmad, at det nok ikke er i lige så høj grad som Windows-brugerne. De ved godt, at et antivirusprogram er et must.
Et virusprogram er ikke nok
Det er vigtigt at slå Firewall til og at installere et antivirusprogram. Men det er mindst lige så vigtigt at bruge sin sunde fornuft, når man surfer rundt på internettet.
- Gå ind i ”Systemindstillinger”
- Klik på ”Sikkerhed & anonymitet”
- Klik på ”Slå Firewall til”
– Der er også mange eksempler på, at skadelige koder ikke bliver detekteret af antivirus. Der er mange skadelige koder, der går lige igennem. Det er specielt sådan noget som trojanske heste og avanceret skadelige koder, som man også kalder for malware, forklarer Shehzad Ahmad.
Man skal være særlig opmærksom, når man bruger internettets søgemaskiner, man må aldrig klikke på links fra fremmede og man skal passe meget på pop up-vinduer. Desuden skal man tænke sig om, når man er på de sociale netværkssider.
Læs også: Apple-computere mister deres uskyld
– At man logger på med et brugernavn og password, er ikke ensbetydende med, at man er inde i et sikkert miljø. Sådan noget som Facebook er et godt eksempel på, at der har været en masse skadelige koder derinde. Det er specielt vigtigt ikke at klikke på links, som man ikke er sikker på, hvor fører til, siger Shehzad Ahmad.