Ny computervirus angriber Mac-brugere

 Mac-brugere er ikke længere sikrede mod computervirus, bare fordi de bruger et Apple-produkt. En ny farlig virus går målrettet efter at inficere de populære Netbooks og Airbooks, som især er populære blandt unge og studerende.

 

 

Antivirusselskaberne har døbt den ny virus ‘Flashback’, efter den blev opdaget engang i september sidste år. Apple frigav 3. april en opdatering til Mac-computere, som lukker for det sikkerhedshul, som Flashback udnytter til at komme ind på computeren. På trods af opdateringen har Flashback alligevel formået at inficere mere end 650.000 computere på verdensplan, viser en opgørelse foretaget af antivirusfirmaet Dr. Web tirsdag.

 

 

Dermed kan også computere i Danmark være ramt.
 

 

Mikko Hypponen, chefresearcher ved sikkerhedsfirmaet F-Secure, kalder det et ‘historisk øjeblik’ over for The Canadian Press:

 

 

– Jeg tror den (Flashback, red.) er den første af mangle flere, jeg tror de glade dage med virus-frie Macs er bag os, siger Mikko Hypponen med henvisning til den generelle opfattelse, at mac-computere – modsat PC – er sikrede mod computervirus.

 

 

Ifølge Hypponen kan hackere bruge virussen til at stjæle bankoplysninger eller andre private oplysninger fra de computere, der er inficerede.

 

 

Tjek om du er inficeret

 

Flashback-virussen udnytter et sikkerhedshul i Java, et programmeringssprog som bruges på utallige hjemmesider, heriblandt danske netbank-services.

 

 

Computere bliver inficerede ved at besøge tilsyneladende normale hjemmesider, som installerer virussen uden at brugeren opdager det mindste. Herefter får hackere fuld adgang til computeren, som de kan overvåge og fjernstyre.

 

 

Apple erklærede i en pressemeddelelse i går, at de arbejder på et program, der kan identificere og fjerne virussen.

 

 

Hvis du er mac-bruger, er en række antivirusselskaber klar med et uofficielle programmer, der kan tjekke, om du er inficeret af Flashback-virussen. Dr. Web har et program, der kan downloades her. Kaspersky Labs har lanceret en hjemmeside, der er dedikeret til at identificere og fjerne Flashback-virussen – besøg den her.
 

 

Du kan også forsøge at køre en gratis online virusscan, som de fleste antivirusfirmaer tilbyder. Et eksempel er F-secure.

 

 

Bemærk at Apple ikke har godkendt ovenstående programmer. Navisen.dk fralægger sig al ansvar ved brug af de nævnte programmer.

 

 

Såfremt ens computer er inficeret, er det meget vanskeligt selv at fjerne Flashback-virussen.

 

Apple opfordrer alle mac-brugere til at opdatere deres styresystem til OS X v10.7 og Mac OS X v10.6, hvor sikkerhedshullet er lukket. Mac-computere, der bruger Mac OS X v10.5 eller ældre opfordres til at deaktivere Java i deres web-browsere.