Mænd skal gå med leggings, eller skal de?

Leggings skal også pryde mænds ben, mener sTitch Leggings Foto: Flickr
Leggings skal også pryde mænds ben, mener sTitch Leggings
Foto: Flickr

De er stramme, bliver brugt af kvinder i alle aldersgrupper, og så fås de i alverdens farver og mønstrer. Leggings er ikke et nyt syn i modebilledet for kvinder, men nu skal mændene også krybe i de stramme gamacher.

Det er det britiske mærke sTitch Leggings, der med deres kollektion af farverige og motivrige meggings vil gøre leggins til en del af herremoden.

– Vi forestiller en dag, hvor mænd kan bære, hvad de ønsker i modsætning til, hvad de skal. For at opnå dette vil vi bestræbe os på at designe og producere tøj, der frigør den moderne mand fra konventionel mandlig mode, skriver sTitch Leggings på deres hjemmeside.

Men det er ikke sikkert, at vi kommer til at se de danske mænd i de stramme sager, mener modeblogger på bypankalla.com, Patrick Pankalla:

– Jeg tror ikke, at det bliver helt mainstream mode. Generelt synes jeg ikke, at de danske mænd er særlig gode til at eksperimentere med moden, så jeg tvivler på, at meggings er noget, vi kommer til at se i gadebilledet, siger han.

Man skal være en bestemt type

Man skal være modeinteresseret og selvsikker for at gå i leggings.
Patrick Pankalla, modeblogger på bypankalla.com

Vi skal ikke forvente, at alle danske mænd er klar til at hoppe i leggings, mener Patrick Pankalla. Han mener, at man skal være en bestemt type:

– Man skal være modeinteresseret og selvsikker for at gå i leggings. Måske følger man med i international mode og læser udenlandske blogs. Og så synes jeg, at man skal have en muskuløs kropsbygning, for ikke at komme til at se for tynd ud, siger han.

Hvis man tør at hoppe i et par meggings mener modebloggeren, at man kan style dem med nogle af tiden andre store tendenser:

– Man kan style dem under shorts, for eksempel med sneakers og en sweatshirt eller en bomber jacket til. Man kan også bare bruge dem med en lang t-shirt til, én som går til lige over knæet. Det giver et afslappet look, siger han.

Inspirationen kommer fra sportens verden

Trendforsker Maria Mackinney-Valentin mener, at inspirationen til meggings kan stamme fra sporten:

– Jeg tror, at det kommer fra sportens verden, for eksempel fra fodbold. Der træner de ofte med lange underbukser under deres shorts om vinteren. Også i hele løbekulturen ser man, at mænd har noget stramt indenunder og shorts ud over, siger hun.

Moden trækker meget på sporten, mener trendforskeren. Det genkender man også hos Wood Wood, hvor man allerede i efterårskollektionen i 2012 havde leggings til mænd på catwalken.

– Sammensætningen imellem funktion og styling afspejler i høj grad nutidens sportswear trend, og her ser man blandt andet leggings på mænd mere og mere i bybilledet. De styles ofte med shorts, både i performance kvaliteter men også i suiting kvaliteter, da de kan styles både op og ned. Man signalerer en form for urban aktivitet som kan bindes op på både løb, cykling og crossfit, siger designer og grundlægger af Wood Wood, Karl-Oskar Olsen.

Kvinder og mænd bytter mode

Mode er en mulighed for, at mænd og kvinder kan bytte og dele, mener trendforsker Maria Mackinney-Valentin:

– Mode er en scene, hvor man kan lege lidt med kønsdefinitionerne. Historisk set har mænd- og kvindegarderober lånt lidt fra hinanden. Der er en gensidig udveksling. For eksempel låner kvinder af mænd i forhold til jakkesættet, hvor skinny jeans er startet i kvindemoden og har derefter bevæget sig over i herremoden, siger hun.

Netop den gensidige udveksling af trends mellem kvinder og mænd kan være med til, at gøre overgangen til meggings nemmere, mener hun:

– Fordi man har været vant til silhuetten i skinny jeans er det ikke det store radikale skift, men bare et skift i materialet, siger Maria Mackinney-Valentin.

Indenfor de senere år er de danske mænd blevet mere åbne overfor at eksperimentere lidt mere med moden.
Maria Mackinney-Valentin, trendforsker

Trendforskeren vil ikke udelukke, at vi kan komme til at se de danske mænd i de såkaldte meggings:

– Indenfor de senere år er de danske mænd blevet mere åbne overfor at eksperimentere lidt mere med moden. Sådan nogen som Wood Wood og Henrik Vibskov har været gode til at vise nogle alternativer til mænd, siger hun.

Patrick Pankalla, er dog ikke er sikker på, at man får ham at se i de stramme bukser:

– Jeg ved ikke, om jeg selv kommer til at gå i meggings. Jeg er meget høj og tynd, så jeg er ikke sikker på, at det vil se godt ud. Men måske ser det super fedt ud, så jeg kunne godt finde på at prøve et par, for eksempel et helt sort par eller et par sorte med en stribe ned langs kanten, siger han.