Påskeæg og blowjob: Traditioner er i opbrud

Undgå kønskamp – kvinder vil have roser og mænd vil se bold. Foto: Pexels.

Der skal snaps til påske og varme hveder til Store Bededag. Mange har faste traditioner, men det er meget forskelligt, hvordan vi opbygger traditioner og har fællesskaber omkring dem.

– Traditioner har ændret form. Man trækker på forskellige festtraditioner og skaber et fælles resultat. Det er let at eventgøre begivenheder for at skabe både kort- og langvarige fællesskaber, siger Dorthe Refslund Christensen, der forsker i begivenhedskultur.

Hvad er en tradition egentlig?

  • Oprindeligt betyder tradition overlevering af skikke, sædvaner, værdier og regler fra generation til generation.
  • Et typisk eksempel er de skikke vi har i forbindelse med årets forskellige fester, højtider og livsovergange, som eksempelvis fødselsdage eller jubilæer.
  • Et andet eksempel er de sædvaner, vi har i forhold til, hvad vi spiser – eksempelvis hører æg og lam ofte til på påskebordet, mens man til fødselsdage får lagkage og boller.
  • Traditioner er i moderne forstand ikke længere noget vi bare gentager og overtager fra generation til generation. De er blevet noget vi aktivt opfinder og tilpasser.

Kilde: Gyldendal. www.denstoredanske.dk

Traditioner har ikke længere faste rammer, forklarer Dorthe Refslund Christensen.

Det giver god mening i en travl hverdag med arbejde, forsinkede tog og kø i supermarkedet. Så kan hyggelige fællesskaber nemlig betyde, at vi ikke kvæles i babybleer og ligegyldige diskussioner om opvasken.

– Vi vælger selv til og fra. Traditioner er noget, vi sætter sammen og ændrer efter behov. Det er op til den enkelte og gruppen, hvilke elementer vi ønsker traditionen skal indeholde, alt fra store bøffer og kolde øl til romantisk middage og kaffe og kage, siger Dorthe Refslund Christensen.

Læs også: Kvindernes eller kønnenes kampdag?

Traditioner har køn

Udover dem vi glædeligt deler kønnene imellem, er der traditioner og begivenheder, som er mere vigtige for kvinderne end for mændene og omvendt.

– Vi har næsten alle oplevet, at manden har en tradition med vennerne om at se fodbold lørdag eftermiddag. Men kvinden havde en forventning om, at eftermiddagen stod i rengøringens tegn, siger Karen Valeur Sjørup, der forsker i køn ved Roskilde Universitet.

For kvinden er det bare endnu en ligegyldig fodboldkamp, men for manden kan Champions League-finalen have stor betydning og ikke bare være 90 ligegyldige minutter. Og hvad gør man så?

Læs også: Når kærligheden gør fortræd

– Jo mere man planlægger den slags, og netop får afstemt forventninger, jo lettere er det, lyder rådet fra Karen Valeur Sjørup.

I et ligestillet forhold er det netop godt med forhandlinger, og her kan kompromisser være optimalt, fortæller Karen Valeur Sjørup. Så selvom man synes, at Valentins Day er en udvandet, amerikansk tradition, kan det måske være en god investering.

– Alt for fred i familien. Gør noget for hinanden, også selvom det kræver et kompromis, siger Karen Valeur Sjørup.

Klik dig gennem det interaktive element og se, om du kender både de nye traditioner og nogle gamle mærkedage. 

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod på grund af en interesse i kønsforskelle. Begge kilder er interviewet over telefon.