Menneskebiblioteket hyldes med pris

      På Menneskebiblioteket kan man låne mange forskellige bøger – alt fra børnehjemsbarn og ædru alkoholoiker til fed og døvblind.
    Foto: Menneskebiblioteket.

Organisationen Dialogforum har valgt at tildele initiativet Menneskebiblioteket, der “udlåner” mennesker til dialog, en af Dialogpriserne 2017.

Priserne uddeles årligt af Dialogforum og går til organisationer eller individer, der har gjort noget særligt for at fremme dialog på tværs af kultur, køn og overbevisning.

-Menneskebiblioteket er en forening, som arbejder for at skabe større tolerance og forståelse for mangfoldighed med fokus på samfundets mest udsatte mennesker. Her kan du låne “bøger”, mennesker, og komme i dialog med dem, som oftest er udsat for fordomme, stigmatisering eller diskrimination grundet deres social status, livstil med mere. En fantastisk mulighed for at udfordre sine fordomme, skriver Dialog Forum som begrundelse for pristildelingen.

Læs også: Mangel på billige boliger i København er en stopklods for Hjemløsestrategien

Menneskebiblioteket har eksisteret siden 2000, hvor det blev udviklet som et projekt til Roskilde Festival af organisationen Stop The Violence.

Initiativet har som formål at fremme dialog og nedbryde fordomme. Det er struktureret som et almindeligt bibliotek, hvor man kan låne forskellige titler – forskellen er bare, at titlerne er levende.

Om Dialogpriserne
Dialogpriserne er blevet uddelt siden 2012. Sidste år blev der uddelt fem Dialogpriser, blandt modtagerne var politiker Zenia Stampe og den terrordræbte Dan Uzans familie. Prisuddelingen vil i år finde sted den 24. april på Nationalmuseet.

En pris til de frivillige
Det er ikke kun i Danmark, at man kan finde snakkende ’bøger’. De seneste 17 år har initiativet bredt sig til hele 84 lande, og grundlæggeren Ronni Abergel forventer, at det tal er vokset til 100 inden årets udløb.

De levende titler repræsenterer befolkningsgrupper, der ofte er udsat for fordomme og stigmatisering, eksempelvis ’alkoholiker’, ’flygtning’ og ’biseksuel’.

-Vi har vundet mange priser for denne her idé, men det er altid dejligt, at der er nogen, som kigger på det og siger ’Vi synes, det her gør noget vigtigt, og at det skal hædres’, siger Ronni Abergel. Han fortsætter:

-Og denne her pris er særlig vigtig, fordi det er en anerkendelse og en respekt til bøgerne specifikt. Mange af de priser vi har fået tidligere, har været, fordi idéen var god. Denne her pris får vi, for det idéen gør, for det konkrete arbejde vores bøger udfører. Og uden dem var vi jo ingenting. Så jeg glæder mig meget til, at vi skal ind på National Museet, og at de skal hædres, for det arbejde de laver. Det er vigtigt.

Læs også: Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp mangler frivillige flygtningevenner

Hør i klippet herunder hvordan det gik, da NetAvisens udsendte besøgte Menneskebibliotekets seneste event på Hovedbiblioteket.

 

Kortet herunder viser, hvor Menneskebiblioteket, eller Human Library, er til stede på verdensplan. De grønne markører viser aktive afdelinger, mens røde viser initiativer under udvikling. Kilde: Menneskebiblioteket/Human Library.