Her er Københavns mest eftertragtede vuggestue

Foto: Børnehuset Bryggen
Foto: Børnehuset Bryggen

Står dit barn på venteliste til Børnehuset Bryggen, så skal du vente tålmodigt på en plads. Institutionen har nemlig Københavns længste venteliste, hvor håbefulde forældre til 132 børn venter på en plads.

Lederen af Børnehuset Bryggen, Bjarne Arleth Nielsen, mener, at vuggestuens popularitet skyldes flere ting.

– Vi har en bred pallet at spille med pædagogisk. Vi prioriterer rigtig meget at være udenfor, vi prioriterer vores mad højt, laver mad over bål hver fredag året rundt, vi har sådan et jord til bord-projekt; vi har drivhus og børnene er med til at lave mad til køkkenet, siger Bjarne Arleth Nielsen.

Det, at have en lang venteliste, er selvfølgeligt en indikator på, at man gør noget rigtigt, det er klart. Men det kan også være en indikator på, at lige i det nærområde mangler der pladser. Jo mere mættet et område er, jo kortere vil ventelisterne jo være
Thor Larsen, leder Pladsanvisningen

Hos Pladsanvisningen i København understreger afdelingsleder Thor Larsen, at ventelistens længde ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at en institution er bedre end andre.

– Det, at have en lang venteliste, er selvfølgeligt en indikator på, at man gør noget rigtigt, det er klart. Men det kan også være en indikator på, at lige i det nærområde mangler der pladser. Jo mere mættet et område er, jo kortere vil ventelisterne jo være, siger Thor Larsen.

Fakta om Børnehuset Bryggen

  • Børnehuset Bryggen er en integreret institution og ligger på Snorresgade på Islandsbrygge i København.
  • Der er plads til 93 børn i institutionen, heraf 36 vuggestuebørn og 57 børnehavebørn.
  • Oprindeligt lå institutionen i to sammenlagte lejligheder i Snorresgade 3, men i 2008 blev den udvidet med et nybygget hus på Snorresgade 24

Anderledes opdeling af børnene

Børnehuset Bryggen har en anderledes struktur i opdelingen af børnene. I stedet for den klassiske opdeling i vuggestue og børnehave, opdeles de i tre afdelinger efter alder.

– Det, som forældrene udtrykker, er, at de godt kan lide den her opdeling, som vi har, at vi har glidende overgange imellem afdelinger, det vil sige, at børnene ikke oplever det traditionelle skift mellem vuggestue og børnehave. Børnene matcher hinanden bedre udviklingsmæssigt, både i forhold til, hvad der er for nogle behov, de har, og i forhold til vores indsats pædagogisk, men også i forhold til deres legerelationer, siger Bjarne Arleth Nielsen.

Læs også: Vil du have en sut eller en iPad, lille skat?

Lang venteliste en udfordring

Hos Børnehuset Bryggen er de stolte af, at de er så eftertragtede. Men det er ikke uden problemer at have en så lang venteliste. Institutionen oplever, at forældre så gerne vil have deres barn ind, at de finder andre børnepasningsordninger, indtil de får en plads.

– Det giver en udfordring, fordi de børn, der starter i institutionen kan være helt op til 1 år og 10 måneder, når de kommer ind. Det gør, at den yngste børnegruppe er meget kort tid i den yngste afdeling, da børnene flytter afdeling når de er to et halvt år gamle. Det er en udfordring, vi ikke lige havde tænkt på fra start, siger Bjarne Arleth Nielsen.

Indre By mangler pladser

Der kan være mange årsager til, at forældrene vælger den ene børneinstitution frem for en anden, herunder blandt andet placering, mener vicekontorchef i Københavns Børne- og Ungdomsforvaltning, Malene Stampe. Når mange forældre i Københavns Kommune arbejder i Indre By og vil have deres børn passede tæt på deres arbejdsplads, selv om de bor i en anden del af byen, skaber det et øget pres på denne bydel.

– Hvis vi kun skulle bygge institutionspladser til dem, der bor i indre by, så ville vi ikke have noget problem. Men der er rigtig mange, der arbejder i for eksempel Indre By, der gør, at der er en langt større søgning efter pladser i Indre By, langt flere end der faktisk bor her, siger Malene Stampe.

Læs også: »Han er også afhængig af mig, fordi jeg passer børnene«