Hos DMI oplever meteorologerne ofte, at folk klager, hvis vejrudsigten har sagt et, men vejret ender med at blive et andet.
”Det kan for eksempel være, hvis nogen har arrangeret børnefødselsdag i skoven, at de kan blive rasende, hvis det begynder at regne og vejrudsigten ikke havde sagt noget om det. Der kan sågar også være nogen, der bliver tossede over, at de troede, de skulle løbe i tørvejr, og så blev det regnvejr,” forklarer Lone Seir, der er meteorolog og ansat i kommunikationsafdelingen i DMI.
Syv italienske seismologer kunne mandag ikke nøjes med en klage, men modtog derimod en fængselsdom på seks år for ikke at forudsige et jordskælv i den italienske by L’Aguila. Jordskælvet endte med at dræbe over 300 mennesker. Ifølge meteorologer hos DMI ville man nok ikke se en lignende dom over danske meteorologer, hvis de ikke forudså en farlig vejrsituation.
Læs også: Rystende italiensk jordskælvsdom
Klager over skader
Tilgengæld kan de danske meteorologer ikke undgå klagerne, og også TV2Vejret oplever at få brok over ikke at forudsige vejrgudernes humør.
”Meget af den kritik vi får er den overfladiske kritik, der ofte går på ‘I har jo aldrig ret, det bliver jo aldrig som I siger’ osv.,” forklarer Jens Ringgård Christiansen, der er meteorolog og vejrvært hos TV2Vejret.
Men det er ikke kun de små misforudsigelser, som folk klager over.
”Det er især, når folk har fået skade på ting, at de bliver tossede. Det kan være ved varme, regn eller storm, men også hvis de slår sig, fx hvis der er glat på vejene, og man falder, og man ikke mener, at man har fået at vide, at der var glat,” fortæller DMI’s Lone Seir.
Hellere en gang for meget end en gang for lidt
Hos DMI har man diskuteret den italienske dom. Her er man blevet enige om, at det er vigtigt at varsle, også selvom der er usikkerhed om, hvorvidt der kan være tale om, at der er en farlig vejrsituation i sigte.
”Vores politik herinde er helt klart, at man skal ikke varsle så meget, at man siger ulven kommer og ingen gør noget, men vi vil hellere varsle for mange gange end for få gange. Beredskabsstyrelsen siger også, at vi hellere skal varsle ti gange for meget end en gang for lidt,” forklarer Lone Seir.
TV2Vejret er enige.
”Rather safe than sorry. Så salter man en gang ekstra, så bilerne ikke kører galt på vejene,” siger Jens Ringgård Christiansen.
Læs også: Dansk seismolog: Italiensk dom får konsekvenser
Sikre liv og lemmer
Ifølge Lone Seir er det vigtigt for DMI at varsle om farlige vejrsituationer.
”Alt det vi laver, der ikke har fare for liv og lemmer, det er noget vi gør for at holde os selv i træning. Så når det brænder på, så har vi alle de rutiner, der skal til. Det vigtigste for os er at sikre liv og lemmer – det er DMI’s grundmission,” afslutter Lone Seir.