#MeToo-demo: Nu skal loven om voldtægt ændres

Mørketallet for voldtægt er stort, da mange overgreb aldrig bliver anmeldt. I disse sager ved politiet derfor hverken hvem, der er blevet voldtaget, hvem gerningspersonen har været, og hvilket relation personerne har haft til hinanden. Foto: pxhere.com.

72 timer. Det er den tid, voldtægtsofre har til at anmelde et overgreb. Men det er alt for kort tid, mener en gruppe kvinder, der nu vil sætte fokus på det med en #MeToo-demonstration på Kvindernes Internationale Kampdag i dag.

Netværket Aldrig din skyld står bag #MeToo demonstrationen, og talsperson for netværket Christina Daubjerg Newman forklarer, at bearbejdning i forhold til voldtægter ikke kan gøres op i tid.

– Undersøgelser viser, at langt de fleste ofre for krænkelser kender krænkeren, og føler, det er deres egen skyld, selvom de sagde nej. Derfor skal lovgivningen selvfølgelig også omfatte anmeldelser, som kommer efter 72 timer, siger hun.

Politisk ordfører og ligestillingsordfører i Enhedslisten, Pernille Skipper,  mener også, at lovgivningen bør ændres.

– Jeg mener, man helt bør fjerne tidsfristen for, hvornår en voldtægt kan anmeldes. Det er på tide, at vi får en voldtægtslovgivning, der er baseret på samtykke, så fokus flyttes væk fra, hvad den udsatte havde på, eller hvordan hun opførte sig, siger politikere, der også er uddannet jurist.

Oversigt

  • #MeToo-bevægelsen blev efter 10 år genoplivet i sensommeren 2017, hvor filmproduceren og skuespilleren Harvey Weinstein blev anklaget for voldtægt, krænkelser og misbrug af en række skuespillere
  • Millioner af kvinder deler historier om overgreb, krænkelser, sexisme og voldtægt på de sociale medier under #MeToo og senest også #TimesUp
  • #TimesUp kan ses som anden bølge af #MeToo, hvor oplysning ikke længere er hovedformål, men opfordring til handling
  • Netværket Aldrig din skyld er et eksempel på, hvordan #MeToo tager form i Danmark
  • Aldrig din skyld demonstrerede tilbage i 2016, da medierne satte fokus på en sag om en ung pige med diabetes, hvis voldtægtsmænd blev frifundet, fordi man ikke mente, hun havde sagt tydeligt fra, da hun blev overfaldet

Kilde: Aldrig din skyld

Tal fra Det Kriminalpræventive råd skønner, at der udover de mindre end 1.000 eksisterende voldtægtsanmeldelser er omkring 4.000 tilfælde, som aldrig bliver anmeldt.

Læs også: Ny kampagne skal få voldtægtsofre til at søge hjælp

Forvrænget kvindesyn
Voldtægter er ifølge Christina Daubjerg Newman de eneste anklager der findes, hvor man automatisk betragter ofret som værende en potentiel løgner. Det første, som ofrene for voldtægt bliver spurgt til, er deres påklædning og kendskab til krænkeren, fortæller hun.

– Det kan være svært at samle beviser, for det er påstand mod påstand. I forbindelse med voldtægter er det automatisk kvinden, der anklages, forklarer hun.

Det er ikke kun lovgivningen i forhold seksuel chikane, som bør forbedres. Det gælder også andre områder, hvor kvinderne forsat er undertrykte, mener Pernille Skipper.

– Det gælder på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet, på gaden og alle mulige andre steder, siger hun.

Solidaritetsfølelsen blandt ofrene
Udover at råbe vagt i gevær skal demonstrationen skabe solidaritet blandt alle kvinder, som har været offer for seksuelle overgreb.

– Kvinderne skal vide, at de ikke er alene. Demonstrationen skal derfor skabe en solidaritetsfølelse blandt alle kvinder, udtaler Christina Daubjerg Newman.

#MeToo-demonstrationen vil finde sted på Højbro Plads i København kl. 16.30-18.30, og Pernille Skipper vil være blandt flere talere.

Sådan gjorde vi: Historien udspringer af en pressemeddelelse udsendt af netværket Aldrig din skyld, som huser demonstrationen. Kilderne er kontaktet over telefon og mail.