Du sviner miljøet med dine vaskevaner

Vi vasker vores snavsede vasketøj ved for høje temperaturer  Foto: Morguefile
Vi vasker vores snavsede vasketøj ved for høje temperaturer
Foto: Morguefile

Lugtende sokker, plettede t-shirts og beskidte skjorter, der ryger i vaskemaskinen ved høje temperaturer er skidt for miljøet. Det koster energi at skulle varme vand op til en 40- eller 60-gradersvask, og dermed bidrager mange danskere til en større CO2-udledning, som faktisk kan undgås.

Det vil en ny kampagne, der blev lanceret i denne uge, gøre op med.

– Vores mål er at få sænket danskernes vasketemperaturer, som ligger blandt de højeste i Europa, lyder det fra administrerende direktør Hanna Løyche fra SPT, brancheforeningen for kosmetikprodukter, sæber og rengøringsmidler.

Ny kampagne: Vask ved 30 grader

Det er SPT, der står bag den nye vaskekampagne ’I prefer 30’.

Kampagnen vil sætte fokus på danskernes vasketemperaturer, der kan nedsættes ved, at vi oftere vasker vores tøj ved 30 grader. De græsplettede bukser eller det ildelugtende undertøj kan nemlig sagtens blive rent ved lavere temperaturer.

– Alle de vaske, der i dag vaskes ved 40 grader, kan med fordel vaskes ved 30 grader, siger Hanna Løyche.

Der vil være store gevinster at hente ved oftere at vaske ved 30 grader. Her i landet kan vi undgå en forurening svarende til 11.000 bilers årlige CO2-udledning, hvis vasketemperaturen på landsplan sænkes i gennemsnit med 3 grader. Samtidig holder yndlingsbukserne og festskjorten længere ved mere skånsomme temperaturer.

Ekspert bakker op

Hygiejneekspert og lektor ved Professionshøjskolen Metropol, Michael René, mener dog stadig, at man i visse tilfælde skal vaske ved højere temperaturer.

– Er der sygdomme i familien, fx astma eller allergier, bør man vaske på 60 grader,« lyder det fra Michael René, der også råder til at vaske ens dyner og lagener på 60 grader for at slippe af med husstøvmider.

Hygiejneeksperten bakker dog op om kampagnens anbefalinger om at vaske ved 30 grader.

– Tøj med helt almindeligt hverdagssnavs bliver rent ved den temperatur, siger Michael René. Han mener, at mange danskere hænger fast i gamle vaner, når det kommer til at få det snavsede vasketøj rent ved 40 grader.

Hvilken typen vaskemiddel, man bruger, er dog vigtigt, påpeger Michael René. Her går det ikke med det allerbilligste vaskepulver fra supermarkedernes nederste hylde.

– Det står på vaskemidlerne, om de kan bruges ved 30 grader. Det er dem, man skal bruge for at få tøjet ordentligt rent, forklarer han.

Du kan finde flere gode tips og vaskevejledning på kampagnens hjemmeside.