Miniferie skal aflaste travle Hobro-spillere

Bolden lå i sidste uge stille på Hobros træningsanlæg.  Foto: Morguefile.com
Bolden lå i sidste uge stille på Hobros træningsanlæg.
Foto: Morguefile.com

Arbejde, træning og kamp. Uge efter uge er det realiteten for Hobro IK’s Superliga-trup, der med en enkelt undtagelse består af semiprofessionelle fodboldspillere med arbejde ved siden af sporten. I sidste uge valgte klubben derfor ret usædvanligt at give spillerne fire fridage i træk som optakt til aftenens opgør mod AaB.

Fakta om Hobro:

– Hobro ligger nummer fire i Superligaen

– Truppen består af 24 spillere

– Kun Quincy Antipas er fuldtidsprofessionel

– Træner Jonas Dal arbejder som højskolelærer ved siden af fodbolden.

Det fortæller holdets cheftræner, Jonas Dal.

– Vi holdt ferie torsdag, fredag, lørdag og søndag, og så mødte vi ind mandag. Jeg tror, vi giver dem lidt flere fridage end de øvrige klubber, når der er landsholdspause, siger Jonas Dal.

Jeg tror, vi giver dem lidt flere fridage end de øvrige klubber, når der er landsholdspause
Jonas Dal, cheftræner for Hobro IK

Formålet med pausen er at holde spillerne friske i et travlt program, og ifølge holdets anfører, Mads Justesen, kom pausen på et belejligt tidspunkt.

– Vores spillere er under et andet dagligt pres, end dem vi sammenligner os med. Man går selvfølgelig ikke ind og lægger sig på sofaen, men det er rart at komme væk og hvile pæren. For mit vedkommende har det været sindssygt godt. Jeg er blevet frisk i hovedet og benene, siger Mads Justesen.

”Ferie fungerer forebyggende”

Selvom Mads Justesen glæder sig over holdets miniferie, har flere spillere udtrykt bekymring over for kaptajnen.

– Flere kom hen til mig og spurgte, om det nu var det rigtige, vi gjorde. Det gælder specielt de unge, der har venner i de andre Superliga-klubber, som træner hårdere, end man normalt ville gøre i landsholdspausen, siger Mads Justesen.

Træner Jonas Dal mener dog, at det i det lange løb vil være særdeles gavnligt for spillerne, at de får et lille pusterum.

– Det er også for at være på forkant. Vi kunne godt have basket dem igennem og sagt, de skulle komme, men så ville der nok komme et efterslæb senere hen. Vi gjorde det for at kunne trække lidt hårdere på dem senere hen, siger Jonas Dal.

Læs også: Dommere vil have skumspray til Superligaen

Travlere end andre Superliga-spillere

Langt de fleste skal efter søndagskampene møde på andre arbejdspladser mandag morgen, og ifølge Mads Justesen er det ikke altid en dans på roser.

– Det kan nogle gange være ret hårdt at møde ind på arbejde om mandagen. Når man kommer hjem midt om natten fra en kamp, kan det eddermame være svært at komme op. Mange af de andre Superliga-klubber udsætter måske i stedet træningen og lader spillerne sove længe. Det kan godt være op ad bakke, siger forsvarsspilleren.

I tilfælde af skader møder klubben også udfordringer. Hvor andre spillere møder til behandling mandag morgen, er det en anelse mere besværligt i Hobro.

– Vi har oplevet, at Jesper Bøge (højreback, red.) fik en ankelskade. Så måtte vi ringe til hans arbejdsplads og bede ham fri, så han kunne komme til behandling. Det er selvfølgelig ikke så godt, men det er sådan nogle problemer, vi oplever, siger Jonas Dal.

Til gengæld kan de almindelige arbejdspladser fungere som et pusterum for spillerne, og særligt i de svære tider er det godt at kunne koble fra.

– I de dårlige perioder er det også meget befriende at have et job ved siden af. Da vi taber 5-1 til FC Midtjylland, var det en lettelse at have noget andet, så fodbolden ikke fyldte det hele. Det er et frirum, hvor man ikke nødvendigvis bliver mødt af det tunge pres, der ligger på ens skuldre som fodboldspiller, siger Mads Justesen og uddyber:

– Hvis man ser på det pres, AGF var under i foråret, da de tabte en masse kampe i træk, kunne det måske have været fedt for dem at lave noget andet, hvor de ikke blev mødt af negativ presse og negativ stemning, siger han.

Ikke bare en fodboldidentitet

Det handler om ikke at være tvunget til at identificere sig som en fodboldperson døgnet rundt, mener Jonas Dal.

– Det har været rart at trække sig tilbage på sit civile job og ikke blive så hypet, som vi er blevet i klubben. Det har været rart at være højskolelærer Jonas Dal i stedet for cheftræner Jonas Dal, siger han.

Da vi taber 5-1 til FC Midtjylland, var det en lettelse at have noget andet, så fodbolden ikke fyldte det hele
Mads Justesen

Denne opfattelse deles af Carsten Hvid Larsen, der er sportspsykologisk konsulent i Team Danmark.

– Du kan gå hen og få en lidt ensidig identitet, hvis du kun har fokus på eliteidrætten, og så falder du nemt lidt hårdere i de svære perioder, fortæller Carsten Hvid Larsen.

Hobro møder AaB i aften klokken 18.30.