Talenterne er færdige, men er de klar?

FC København håber på flere talenter til førsteholdet. Foto: Guillaume Baviere
FC København håber på flere talenter til førsteholdet.
Foto: Guillaume Baviere

En ren fabrik til Superligaen. Sådan beskriver folkene bag FC Københavns talentskole, der til sommer udklækker de første talenter, som har fulgt programmet hele vejen.

FC København lancerede i 2009 et nyt akademi under navnet School of Excellence. Projektet er i sin fulde størrelse en seksårig fodbolduddannelse, og manager for projektet Sune Schmidt-Nielsen er meget tilfreds med udbyttet:

– Vores talentsatsning startede med årgang 1991, og hvis man sammenligner årgang 1991-1995 med årgangene årene før, så har vi leveret markant flere spillere til superligatruppen. Vi leverer omkring 20% af den spilletid, der er i truppen lige nu.

Målrettet træning

School of Excellence’s arbejde foregår for spillere i U14 alderen og op. Før den aldersgruppe bliver der også arbejdet med talenterne, men først fra U14 bliver man tilknyttet School of Excellence. Her bliver træningen mere målrettet. Sune Schmidt-Nielsen beskriver forløbet:

– Når drengene kommer ind på U14-holdet, får hver spiller deres individuelle udviklingsplan. Vi har et helt spilleruddannelsesprogram.

Vi leverer omkring 20% af den spilletid der er i truppen lige nu.

Sune Schmidt-Nielsen, Manager for School of Excellence

Også træner for U19-holdet Morten Grahn mener, at man kan se linjen i talentarbejdet:

-Jeg kan se på nogle af de kommende årgange, at de har en større færdighed og er tidligere dygtigere. Det må jo være en cadeau til vores arbejde og et bevis på, at det fungerer.

Vejen til succes
Før FC København etablerede akademiet School of Excellence var klubben igennem nogle turbulente år. Efter klubbens grundlæggelse i 1992 var der både op- og nedture. FC København havde en lidt bumpet start, men vandt så en del mesterskaber i 00’erne. De har dog ikke vundet en dansk titel siden 2013. Manager for School of Excellence Sune Schmidt-Nielsen forklarer, at hele ideen om School of Excellence startede efter at FC København overtog talentarbejdet fra KB:

– Her fik jeg til opgave at starte et helt nyt talentprogram op, hvor vi startede fuldstændig fra scratch.

Selvom akademiet har tilført førsteholdet en del hjemmeavlede talenter, har successen på banen ikke været oven ud stor.