Musikere vil leve sundt på landevejen

Musikere oplever problemer med at leve en sund livsstil, når de er på turné. Hvis man skal levere gode koncerter hver aften, så bliver man dog nød til at prøve at leve sundt.
 
 
Det mener musiker Lasse Dyrholm:
 
 
”Det er hårdt at turnere og skal humøret og præstationen være i top, kræver det, at man lever nogenlunde sundt,” mener den 23-årige musiker.
 
 
Lasse Dyrholm udgør sammen med makkeren Troels Gustavsen pop-duoen ’Noah’. De gjorde sig bemærket med singlen ’Alt er forbi’, som er blevet et stort radiohit for de to unge musikere. En af nøglerne til succesen er arbejdsomhed, og ikke at lade sig lokke af musikerlivets mange fristelser med fester til sent på natten og alkohol i lange baner.
 
 
”Den står bestemt ikke på alkohol hver aften, man kan umuligt yde sit bedste med en indstilling, hvor man vil feste hver aften. Der er ofte pauser på en tour, hvor man kan slappe af og gøre hvad man vil, men typisk er festen koncentreret ved tourens sidste koncert,” forklarer Dyrholm.
 
 
Den usunde lisstil er svær at gøre op med. Den usunde adfærd er dog ikke resultat af musikernes idéer om lange fester. Vilkårene er hårde for musikere. Fagbladet ’Musikeren’ bragte i januar en artikel omkring det usunde turnéliv, her fortalte musikeren Rikke Boise om, hvorfor nogle musikere går i den usunde fælde:
 
 
”Når man laver et pitstop med tourbussen eller bilen på en tankstation, er det ofte, at man lige kaster noget ned, der kunne ligne en Cocio, hotdog, lidt for meget kaffe, sodavand, slik, chips og chokolade frem for frugt og grønt eller andet sund mad. Når man er på tour, skal man hygge sig, og så køber man ind af hyggearsenalet,” fortæller Boisen til ’Musikeren’. Boisen har lavet et pilotprojekt der tager udgangspunkt i, at musikere er en overset faggruppe, i forhold til at risikere erhvervsbetinget sygdomme.
 
 
Afhængig af genrer og alder
Rikke Boisen nævner også, at maden på de dansk spillesteder er problematisk for musikere:
 
 
”Når man kommer frem til spillestedet, er det igen oftest uernærende mad: Slik og chips ab libitum, et hovedmåltid bestående af usunde majonæsefyldte sandwicher eller tung, fed dansk mad som skinke med flødekartofler, der ikke er gunstigt for en sceneoptrædendes præstation,” fortalte Boisen til ’Musikeren’.
 
 
Bookerne på de danske spillesteder oplever dog ikke generelt, at musikerne stiller krav til maden, eller prøver at spare på alkoholen.
 
 
”De skal bare have noget hurtigt mad, og så skal de ellers have noget sprut,” fortæller Bertram Zanjani, som er booker på spillestedet Train i Århus.
 
Bookerne mener at der er forskel på hvilken form for genrer som musikerne hører til:
 
 
”Hiphoppere skal, som regel, altid have kylling, og slutte af med en pizza,” siger Bertram Zanjani.
 
Jasper Jensen, der er booker på Loppen på Christiania, fortæller også, at der er forskel på musikerne indenfor de forskellige genrer:
 
 
”Der er en del singer-songwritere her, med dem er det f.eks. sjældent, at de vil have 14 kasser whiskey”
 
 
Udover genren, spiller alderen også ind. Jasper Jensen mener, at musikerne måske bliver klogere med alderen, eller også har de bare oplevet, hvad et turnéliv på fuld blus betyder for helbredet.
 
 
”Der er nogle af de der ældre bands der er beskedne, de skal ikke have noget, og der er ligefrem nogen der ikke vil have alkohol i omklædningsrummet,” siger Jasper Jensen.
 
 
’Noah’ tager på turné i Danmark med Alphabeat i næste uge. Turnéen kører frem til d. 6. december.