Myte aflivet: Derfor vokser håret ikke hurtigere af at blive klippet

Det er en skrøne at håret vokser hurtigere, når det bliver klippet.
Foto: Camilla Josephine Grann

Mange tror, at håret vokser hurtigere, når det bliver klippet ofte. Men det er en myte – virkeligheden er helt anderledes. Hårekspert Lasse Emil Asly fortæller, at negle og hår kan sammenlignes.

– Du får heller ikke hurtigere lange negle, hvis du klipper dem. Negle og hår er sådan set det samme, siger han og tilføjer, at lige meget hvor mange gange om året man vælger at klippe sit hår, så hjælper det ikke på væksten.

Lasse Emil Asly forklarer, at hårsækkene er bygget af svovlbroer og keratinkæder, og at hårets vækst fra hårrødderne i hovedbunden ikke bliver påvirket af det nyklippede hår. Dog hjælper hårklipning på hårets visuelle udtryk.

– Håret ser selvfølgelig sundere ud, hvis det bliver klippet, fordi de triste ender bliver fjernet. Men du bliver ikke hurtigere langhåret, fordi håret bliver klippet, siger han.

Myten kommer fra forældre

Myten har levet i meget lang tid. Lasse Emil Aslys forklarer, hvordan myten er opstået:

– Jeg er ret sikker på, at myten kommer fra gamle dage, da de små piger ikke ville klippes, fordi de ville have langt hår. Og derfor sagde forældrene det for at få dem klippet.

Men hvordan kan man opnå det sunde og lange moderigtige hår?

– Det har meget med ens gener at gøre. For eksempel kan mor og datter have et meget flot og sundt hår, selvom det ikke er noget, de plejer særlig meget, fortæller Lasse Emil Asly.

Men fortvivl ej. Hvis du gerne vil opnå det lange hår, er der andre måder, hvorpå du kan undgå de spaltede spidser og det knækkede hår, hvis du ikke har hjælp med fra naturens side.

– Vitamin til håret og den mad du indtager kan også hjælpe på væksten i håret, siger Lasse Emil Asly og fortæller, at kosttilskuddet ølgær hjælper på at holde håret sundt og kan give et skub til hårvæksten.

Et ekstra råd er, at man vælger de rigtige produkter til håret. Har du krøller, skal du bruge en shampoo til krøllet hår. Har du fint hår, så bruger du en shampoo til det.

Læs også: Myte aflivet: Kronhjorte er farlige året rundt

Sådan gjorde journalisten: Idéen til denne artikel stammer fra journalistens undren over myten. Derfor har journalisten ringet til håreksperten Lasse Emil Asly og stillet dybdegående spørgsmål om myten, og hvorfor den ikke passer.