I går offentliggjorde Netflix et halvårsregnskab, der afslører, at ca. 30 millioner amerikanere betaler for at kunne streame tjenestens film og tv-shows. Dermed giver Netflix baghjul til amerikanernes foretrukne betalingskanal, HBO, der ifølge det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg har ca. 1.2 millioner færre abonnenter i USA.
Der er en kvalitetsforskel, fordi indholdet på Netflix ofte er halvgammelt, mens det er helt nyt på HBO. Derfor tror jeg også, at mange af amerikanerne har abonnementer begge steder. De er ikke ved at udkonkurrere kabel-tv, men de har fat i noget, som folk gerne vil have
Jon Lund, digital ekspert, konsulent og foredragsholder
Også en stor del af danskerne bruger Netflix. I maj foretog YouGov en undersøgelse, der viste, at der var ca. 400.000 abonnementer i Danmark. Digital ekspert, konsulent og foredragsholder Jon Lund vurderer, at Netflix gør mange ting rigtigt, selvom han ikke mener, at tjenesten er ved at feje almindeligt kabel-tv af banen i hverken USA eller Danmark.
– Der er en kvalitetsforskel, fordi indholdet på Netflix ofte er halvgammelt, mens det er helt nyt på HBO. Derfor tror jeg også, at mange af amerikanerne har abonnementer begge steder. De er ikke ved at udkonkurrere kabel-tv, men de har fat i noget, som folk gerne vil have, udtaler Jon Lund og tilføjer:
– Deres ‘all-you-can-eat’-tilbud og den store valgfrihed skaber et godt alternativ i forhold til et fast antal kanaler. Selvom det er den vej, det går, er det klart, at nogle ting, som for eksempel fodboldkampe, skal sendes live. Der vil altid være et behov for flow-tv.
Læs også: En gang online, altid online
En “Google-generation” af kanalredaktører
– Amerikansk leverandør, der tilbyder onlinestreaming af film og tv-serier over internettet.
– Tjenesten omfatter USA, Canada, Mexico, Sydamerika, Storbritannien, Irland, Holland og de nordiske lande.
– Blev gjort tilgængelig for Danmark i oktober 2012.
Klaus Æ. Mogensen, fremtidsforsker med speciale i medier og teknologi, kan godt se Danmark følge i USA’s fodspor på området.
– Det kunne man måske godt forestille sig. Det er selvfølgelig en lidt anden situation, fordi man skal betale medielicens i Danmark. Men Netflix er attraktivt, fordi det muliggør, at man kan være sin egen kanalredaktør. Indholdet i den danske version af Netflix er godt nok meget mindre end i den amerikanske udgave. Men det skal jo nok komme efterhånden, siger Klaus Æ. Mogensen.
Læs også: Ekspert: Du bliver tvunget på Facebook Home
Han fastslår dog, at danske tv-kanaler har vist sig opmærksomme på udviklingen og giver Jon Lund ret i, at visse begivenheder skal kunne følges direkte.
– Den ældre generation er jo vant til at have en kanalpakke, men efterhånden vil den blive helt afløst af ”Google-generationen”, der er vant til at søge efter indhold. Men det er tv-kanalerne selvfølgelig opmærksomme på. F.eks. kan man se mange af DR’s udsendelser på nettet, og der skulle komme mere af den slags efter nytår. Tv-kanalerne har også fortsat en fordel, da de kan lave live-dækning. Men så er der jo live-streaming, som tilbyder et alternativ.