Nettets rapgenier kan gøre dig ornli gade

Har du også svært ved at se tjekket og indforstået ud, når du hører Tyler The Creator sige, at han er »clocking three past six and going postal«. Eller når Jay-Z rapper, han er »in the game so deep fiends could catch ya freeze off my knee cap«. Så er websitet Rap Genius din mulighed for at komme op på beatet og forny din kork.

Brugergenier
Her finder man tekster til en lang række både spritnye og kanoniserede hip-hop-sange. Oftest kan man høre musikken eller se musikvideoen til sangen, mens man læser teksten og brugernes fortolkninger af rimene. Eller giver sit eget besyv med.

Rap Genius beror nemlig på inputs fra brugere og sammenligner derfor med rette sig selv sig med andre brugerdrevne sites som Wikipedia og internettets slangordbog nr. 1, Urban Dictionary. Hver tekstkommentar kan kommenteres yderligere og få "thumbs-up" eller "-down" som udtryk for fællesskabets vurdering af tolkningen.

Gadelingvistik
Sitets erklærede mål er ikke at oversætte rap til »nerdspeek«, men derimod at behandle rap på linje med kunst. Se fx dette indlæg om trippelbetydninger i hip-hop lyrik. Her forenes lingvistik med slang, nørden med gaden.

  

Hvem havde troet, at i linjen »Only way I began to G off was drug loot« kan »G off« betyde både:
1: ”Get off”, som i at få en orgiastisk oplevelse.
2: Blive en ”G”, som i at blive gangster.
3: Lave ”G’s”. ”A grand” er tusind dollars, så ”making G’s” betyder at lave tusindvis af dollars.

Linjen er skrevet af Raekwon fra rapkollektivet Wu-Tang Clan og er fra nummeret C.R.E.A.M. tilbage fra 1993. I øvrigt indgår sangtitlen også i omkvædet, der lyder »Cash Rules Everyhing Around Me« samtidig med at ”cream” i sig selv er slang for penge.

Ingen dansk version
Desværre findes der så vidt vides endnu ingen dansk pendant til Rap Genius. Raptekster.dk har en fin samling af lyrikken, men der er ikke mulighed for på samme måde at kunne kommentere dele af teksten. Derfor må du vente lidt længere, hvis du håbede på nu at forstå, hvad Malk de Koijn mener med:

»Gi’ mig tyve stærk’ ud på savannen, gnu
Professor Sølvløve dét’ mig der’ manden nu
Og du’ kvinden lavet af pumaguld
Og vores barn er flettet i uld«

BESØG GENIERNE